„Klubrádió
Reggeli gyors

Elképesztő, ami Zamárdiban történik

20/10/2021 12:40

| Szerző: Klubrádió

A Zamárdi, Szent István út és a Brettyó természetvédelmi terület között elterülő, a Tihanyi-félszigettel szemközti, több, mint tíz hektáros területet "Nagyvárosias lakóterületté" nyilvánítanák, rajta 8 db 9 szintes és 10 db 5 szintes lakó- és szállodaépülettel – írja a szabad.ahang.hu aláírásgyűjtő felhívásában. Tegnap a miniszterelnökség azt kommunikálta, hogy kizárt, hogy ezek a tervek építési engedélyt kapjanak, a helyi fideszes képviselő is elutasítja a terveket. A Reggeli gyors vendége Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért társelnöke volt.

2021. október 20. Reggeli gyors - részlet 21.10.20. Badzsó Angéla
06:47
00:00

Badzsó Angéla Forrás: Facebook
 

Elképesztő, ami Zamárdiban történik. Ez egy területátminősítésről szóló folyamat jelen pillanatban, aminek nem szabad megtörténnie, mert az beláthatatlan mértékű beruházásokat és környezetpusztítást vihet végbe egész Zamárdiban. Jelenleg 3 emeletes a legmagasabb lakóépület a településen, ehhez képest a kilenc emeletesre tervezett épületegyüttest az egész déli partról látni lehetne – mondta Badzsó Angéla. 

Zamárdi lakossága nagyjából 2400 lélekszámra tehető, és ha odatesznek egy sorba egy olyan lakókomplexumot, amiben 756 darab lakás van, és ha minden lakásra csak 2 embert számolunk (ami a későbbiekben csak több lehet), akkor legalább több mint 1500 fővel bővül egész Zamárdi lakossága. Egészen vicces, hogy a tervekben temetőbővítés és óvodalétesítés is szerepel – számolt az Összefogás a Balatonért társelnöke.

Ezer sebből vérzik ez a történet: nincs szó arról, hogy fejleszteni kellene a meglévő infrastruktúrát, a közműveket, ami hatalmas terhelés a településnek. Ennek az átminősítésnek, illetve a beruházásnak nem szabad megtörténnie, mert egészen elképesztően nagymértékű ez a beruházás, egy konkrét metropolisz épülne fel Zamárdiban – jelentette ki Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért társelnöke.

Jelenleg úgy néz ki, hogy sem a helyi fideszes politikus, sem a miniszterelnökség nem támogatja a beruházást, így elég kicsi a valószínűsége, hogy a projekt létrejöjjön, de a tendencia jól látható: hasonló tervek sorra felmerülnek a Balaton partján (is), és nem mindenhol ilyen szerencsések a lakosok, mint Zamárdiban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Badzsó Angélával
2021.10.20., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre