„Klubrádió
Reggeli gyors

Mennyit bír még el a Balaton?

4/10/2021 12:50

| Szerző: Klubrádió

Egyre csak épülnek a Balaton partján az új lakóparkok. Az új apartmanházak, új lakók és az autóik teszik egyre zsúfoltabbá a Balatont, ahol a közművek nem erre a tömegre lettek még a Kádár-kor alatt kiépítve. Az áram- és vízszolgáltatás, valamint a közutak áteresztő képessége is súrolja a felső határt a főszezonban. Minél előbb komoly beruházásokra lenne szükség a föld alatt és fölött is, hogy a szolgáltatások találkozzanak az igényekkel – írja a 24.hu. A Reggeli gyors vendége Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke volt.

2021. október 04. Reggeli gyors - részlet 21.10.04. Lombár Gábor
06:25
00:00

Egy korábbi klubrádiós interjúban Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, illetve a Balatoni Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy "a Balaton nemzeti kincs, a szövetségnek a Balaton érdekét kell néznie, mert ha nem ezt teszik, akkor nemsokára tó se lesz, és aztán gyönyörűen mutatnak majd az apartmanházak és egyéb drága, új épületek. Nagyon meg kellene találni az egyensúlyt a természet, valamint a turizmus és a befektetők között".

 

Lombár Gábor továbbra is aggódik amiatt, hogy a százszámra épülő új lakások infrastrukturális igényeit hogy fogják tudni nyomon követni a közműszolgáltatók. Az ő dolguk lenne eldönteni egy új lakópark építése előtt, hogy ki tudják-e szolgálni a megnövekedett igényeket, elsősorban a víz-, áram- és csatornaszolgáltatást.

A szövetség elnökének félelme, hogy nem látnak semmiféle olyan fejlesztést – elsősorban a szennyvízhálózat terén –, ami ezeknek a megnövekedett igényeknek megfelelne.

A 24.hu megkeresésére a Balaton térségének fő víz- és csatornaszolgáltatója, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. azt írta, hogy a balatoni térséget ellátó vízbázisok mostani kapacitása 146 ezer köbméter naponta, ezt több karsztvízbázis és hat felszíni vízkivételi mű biztosítja. E téren kritikus a helyzet, a nyári főszezonban 120 ezer köbmétert vesznek ki naponta, tehát összességében 82 százalékos kapacitásterheléssel működnek ezen időszakban. 

Magyarországi képek - Balatonszemes
Fotó: H.Szabó Sándor / MTI
 

A szolgáltatónak kutya kötelessége figyelemmel kísérnie, hogy milyen mértékben leterhelt a rendszere, és adott esetben azt kell mondania, hogy "nem adom ki azt a hozzájárulást, ami az építkezéshez szükséges". Másik lehetőség, hogy aki ilyen építkezést szeretne indítani, az szálljon be a csatornahálózat fejlesztésébe – mondta Lombár.

A rengeteg kocsi okozta parkolási gondot úgy lehetne megoldani, hogy a parttól távolabb ingyenes parkolókat kellene az önkormányzatoknak létesíteni, miközben a közvetlenül a Balaton partján fizetősek maradnának a parkolók – javasolta a polgármester.

Lombár Gábor / Forrás: Facebook
 
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lombár Gáborral
2021.10.04., péntek 7:40
Riporter: Szénási Sándor