„Klubrádió
Esti gyors

„Szörnyépület” lesz Balatonvilágoson?

12/03/2021 21:21

A NER-lovagok étvágya csillapíthatatlan a Balatonnál, a kormány pedig minden törvény, szabály alól kivon egyes beruházásokat, a haverok tehát azt tesznek, akarnak.

2021. március 12. Esti gyors - részlet 21.03.12. Bukovszky András
07:35
00:00

A hajdani kormányüdülő után az egykori úttörőtábor területén tobzódnak a kormányhoz közel álló befektetők. Egy-két szintes házak közé akarnak felhúzni egy majdnem 23 méter magas luxusépületet, leárnyékolva, elértéktelenítve ezzel a régebbi házakat és elvéve a szabad sétány helyét. Az üdülő ügye nagy port kavart, a táborról eddig kevesebb szó esett, pedig mindkét területet ugyanúgy szerezhették meg. A kormány egy rendelettel nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította a tervezett beruházásokat, így az építtetők, tulajdonosok átléphetnek a törvényeken, semmit nem kell betartaniuk, sem a Balaton törvényt, sem az építési szabályzatokat, semmiféle ígéretet. Például azt sem, hogy a parti sávot tilos beépíteni, a területet át kell adni az önkormányzatnak.

Az első balatoni település vagyunk, amellyel ezt meg merték tenni – jelezte az Esti gyorsban Bukovszky András, az Aligai Fürdőegyesület elnöke. Elmondta, hogy már jogászokkal vizsgálják, miként lehetne megakadályozni a „szörnyépület” felhúzását. Már csak azért, mert 92 luxuslakás épülne, ami a településre plusz feladatokat róna, óvoda, iskola, orvosi ellátás, és így tovább. Az ügyben országos petíciót indítottak, mert ez a törvények alóli mentesítés egy szörnyű fegyver a kormányhoz közeli befektetők kezében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Mohai Balázs.

Esti gyors
2021.03.12. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János