„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: Nem biztos, hogy elég lesz Orbán határ menti helikopterezése

3/03/2022 20:44

| Szerző: Klubrádió

Vasali Zoltán, az IDEA intézet elemzője nem biztos abban, hogy megerősíti Orbán Viktor pozícióját a választások előtt, hogy a miniszterelnök helikopterezik a határ mentén, és elmondja, mennyi menekültet fogadtak be. Hiszen az önkormányzatok és a civil szervezetek ebben gyakran jobban teljesítenek, mint a magyar állam – tette hozzá. Ráadásul Orbánnak most azt kell mutatnia, hogy mindenben egyetért az EU-val, mert különben kilóg a sorból és az nem tesz neki jót.

2022. március 03. Esti gyors - részlet 22.03.03. Vasali Zoltán
06:43
00:00

Orbán Viktorral kapcsolatban az ellenzék az elmúlt napokban gyakran használja a pálfordulás szót, arra utalva, hogy a Putyinhoz igazodás tarthatatlanná vált, így a miniszterelnök rábólint egy sor olyan uniós döntésre, amit korábban ellenzett. Miként befolyásolhatja a kampányt és mennyire csapódhat le ez a pálfordulás a választás eredményében? – kérdeztük Vasali Zoltánt, az IDEA intézet elemzőjét az Esti gyorsban.

Mint mondta, jogos a felvetés, kijött szerdán a Medián felmérése, sokan találgatják, hogyan hat a választókra ez a konfliktus és a kezelése. A dilemma jogos, mivel Orbán Viktor éveken keresztül építette a keleti politikáját, ráadásul a kampányban a rezsicsökkentést is erre alapozta, tehát normatívan nem nagyon tudja megmagyarázni a kormányoldal, hogy ezek szerint „egy agresszorhoz kötötte magát”. Az ellenzék viszont nem tudta Paks II.-t olyan témává tenni, hogy befolyásolja a választói preferenciákat – tette hozzá.

Változnak a viszonyítási pontok, eddig azt várták el a miniszterelnöktől, hogy télen ne németországi árakon kelljen fizetni az energiáért, és most megjelent a humanitárius helyzet is. A Fidesz pedig 2010 (a vörösiszap-katasztrófa) óta apellál arra, hogy katasztrófahelyzetben jól teljesít.

Ezzel együtt az elemző nem biztos abban, hogy az, hogy Orbán helikopterezik a határ mentén, és elmondja, mennyi menekültet fogadtak be, megerősíti a pozícióját a választások előtt. Hiszen az önkormányzatok és a civil szervezetek ebben gyakran jobban teljesítenek, mint a magyar állam – tette hozzá.

Szóba került, hogy mekkora lehet a magyar lakosság ellenérzése mindenfajta menekülővel szemben. Nyugati médiumokban az jelent meg, hogy Orbán Viktor eddig elutasította a menekülteket, most meg befogadja. Akiket eddig elutasított a kormány, azok szír, iraki, afgán, menekülők voltak, többségük muszlim, akik most jönnek, azok pedig itt vannak a szomszédban, magyarok és ukránok, többnyire keresztények.

Vasali Zoltán jelezte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már próbálta is ezt összemérni, amikor különbséget tett migránsok és menekültek között; az elemző szerint ez kicsit relativizáló. Hiszen azt gondolná az ember, hogy a befogadásra szoruló emberek megítélésének napjainkban vannak általános normái. De tudjuk jól, hogy Magyarországon a határon az elmúlt pár évben finoman szólva nem a humanitárius érzékenység dominált. A civilek, az önkormányzatok, a lakosság képes a szolidaritásra, ami látszik most is, de hogy a kormány ezt el tudja adni a saját sikereként, ahhoz kell még pár kommunikációs ugrás.

Azt mondta: az Orbán-kormány bekerült egy olyan uniós ritmusba, amelyből már nem nagyon tud kitekintgetni. Most azt kell mutatnia, hogy mindenben egyetért az EU-val, mert különben kilóg a sorból és az nem tesz neki jót.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Esti gyors
2022. március 03., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Kárpáti János