„Klubrádió
Esti gyors

El akarják zárni a gázt az Oltalomnál, Iványi: nincs B-tervünk, megyünk előre

17/09/2020 17:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Megjelentek a gázművek emberei az Oltalom Karitatív Egyesületnél a Dankó utcában, hogy elzárják a gázcsapokat, elvigyék a gázórákat – mondta Iványi Gábor lelkész. Hozzátette, nem lehet erre készülni, nincs B-tervük, mennek előre.

2020. szeptember 17. Esti gyors / részlet, Iványi Gábor (20.09.17.)
03:55
00:00

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője az Esti gyorsban elmondta: csütörtökön megjelentek a gázművek emberei az Oltalom Karitatív Egyesületnél a Dankó utcában, hogy elzárják a gázcsapokat, elvigyék a gázórákat. Ezt megpróbálták megakadályozni, akkor viszont kijelentették, hogy az utcán zárják el a gázt és annak költségeit is hozzáadják ahhoz, amivel tartoznak. 

A tartozásuk abból adódik, hogy 2010 óta a Fideszt vezető Orbán Viktor „a demokrácia legalapvetőbb szabályaira fittyet hányva” bosszúhadjáratot kezdett azok ellen, akik másként gondolkodnak, mint ő. Addig csavarták az egyházi törvényt, amíg megfoszthatták őket egyházi státuszuktól. Ennek következtében az államtól átvett feladataik finanszírozására jóval kevesebb forrás jutott. Fizetgettek időről időre, de nem tudja, mekkora a tartozásaik teljes összege – mondta a lelkész.

Közölte: nem lehet erre készülni, nincs B-tervük, mennek előre. Mindenkit ellenállásra szólítanak fel, reméli, hogy az ellenállók köre egyszer összeér, és minden jószándékú ember felsorakozik azért, hogy távoznak a hatalomból azok, akik saját meggazdagodásukra és leszámolásra használják, nem a haza üdvére.

Megismételte, hogy 2017 óta nem fizet nekik semmit a magyar állam abból, amit a magyar alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság határozataival kipereltek belőle. Több milliárd forintos tartozása van a magyar államnak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és szervezetei felé, ha ezt megadja, ők is meg tudják fizetni a kintlévőségeiket. Mint a legszegényebb családoknál, náluk is az a kérdés, hogy gyógyszerre, élelmiszerre, tanszerre, gyerekek és elesettek megsegítésére költsenek, vagy az állami ellenőrzés, irányítás alatt álló cégeknek adjanak pénzt.

Úgy fogalmazott: azt világosan látni, hogy az oltalmuk alatt élő embereket nem célja segíteni a kormányzatnak, amely „nem is titkolja”, hogy az árokparton hagyná őket. Iványi Gábor azt is elmondta: az otthon lakói nem estek kétségbe, de természetesen nincs jó kedvük, most várják a fejleményeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2020. szeptember 18., péntek 18:40
Riporter: Gárdai László