„Klubrádió
Örömzene

"Ma háború van, holnap béke, de mikor lesz már ennek vége..." – A 40 éves Kontroll Csoport a Klubrádióban

6/09/2020 20:02

| Szerző: Klubrádió/pj

"A mi agyunk téves kódolás (...), a mi vonalunk téves kapcsolás, a központ szerint nincsen lázadás..." - szól a Kontroll Csoport dalszövege negyven évvel ezelőttről. Úgy tűnik, az élet utolérte a dalszövegeket.

Az Örömzene vendégei Bárdos Deák Ágnes és Kistamás László voltak. Központi téma volt a maszk - és nemcsak a mostani járvány kapcsán.

2020. szeptember 01. Örömzene (2020. szeptember 01., kedd 21:00): Kontroll Csoport
52:58
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti
Ámon Betti ezúttal a legendás Kontroll Csoport zenekar két tagját látta vendégül az Örömzenében: Bárdos Deák Ági - aki az Ági és Fiúk zenekarban vitte tovább az underground formáció örökségét - és Kistamás László (a későbbi Balkan (Fu)Tourist megálmodója) alapító énekesei voltak, akikkel az elmúlt 40 évet beszélték át.

1980 nyarán indult el a zenekar, és ezt a kerek évfordulót dupla koncerttel ünneplik hamarosan. 

Kontroll Csoport 40
 
Kontroll Csoport 40
 

A Kontroll Csoport egyéni hangvételű zenéjén sokan nőttek fel, leginkább kazettákon terjedtek koncertjeik és dalaik, melyek nem tudtak bekerülni a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat és az ORI világába. A lemezgyár ugyan készíttetett velük egy demófelvételt - ami a terjedő koncertfelvételekhez képest stúdióminőség volt -, de nem adták ki, és a rádió sem játszotta a dalokat.

A történet 1980 nyarán kezdődött, aikor Bárdos Deák Ágnes, Kistamás László és Hajnóczy Csaba összejöttek, hogy zenekart csináljanak. A gitáros Hajnóczy - a Kampec Dolores alapítója - akkor a Zeneakadémián tanult, Kistamást egy amatőr színházi társulatból ismerte, Bárdos Deákkal pedig egy gimnáziumba járt. Csatlakozott hozzájuk a Szaxofonozni beállt Hajnóczy öccse, Hajnóczy Árpád, Iványi Norbert dobolt, a zenei szakközépiskolában klasszikus gitárt tanult Farkas Zoltán pedig a basszusgitárt ragadta meg. Első koncertjüket egy házibulin adták 1980 szilveszterén Wahorn András (Bizottság) pomázi házában.

Kontroll Csoport
 
Kontroll Csoport
 

"A tehetség kiküzdötte a szabadságot", szabadnak érezték magukat, Bárdos Deák Ági nem ismert szabadabb embert Kistamásnál, aki viszont úgy emlékszik vissza, hogy akkor mindent és mindenkit utált, egy személyi kultuszos időszakban éltek, ami számára maga volt a pokol. A kedvenc zenekara a Residents volt, aminek a mai napig nem lehet tudni, kik voltak a tagjai, mert mindig egy nagy szem alakú maszkban léptek fel, és ez nagyon tetszett Lacinak, mert nem a személyekről volt szó, hanem a produkcióról. Meg is ijedt, hogy a zenekarosdival egyre többen jöttek köréjük, és attól félt, hogy ők is olyan hülye népszerű zenekar lesznek, akiket ő is utál. Az egyik akciójuk az volt, hogy Pro-Vokál néven egy ideiglenes zenekart hozott létre 1983-ban, amivel volt egy olyan performanszuk, hogy felolvasott egy kiáltványt, hogy mindenki vegyen fel maszkot. Felvettek egy símaszkot, felálltak a sötétben, és elektromos gázgyújtókat nyomogatva olvasta fel a kiáltványt, aminek a lényege, hogy mindenki a Pro-Vokál zenekar tagja lehet, aki felveszi a maszkot.

Az adásban szó volt arról, miért is döntöttek úgy, hogy most összeálljanak egy (kettő!) koncertre - amire a közönségüket is maszkban várják, de azt kérik, nem egyenmaszkban jöjjenek.

Több Kontroll-dal is elhangzott az adásban, és közben előjöttek az emlékek, dalszövegek, melyeknek alapélménye a lázadás és a szabadság volt. Ez visszaköszön ma is - 40 év után látni párhuzamokat, ők pedig a társadalom kontrollcsoportjaként működnek. 1991-ben léptek újra fel a feloszlás után a Nap-Nap Fesztiválon, ingyen, mert tesztelni szerették volna, hogyan reagál a közönség a zenéjükre és szövegeikre a rendszerváltás után. Az egész Pál-völgyi katlan zsúfolásig megtelt akkor, ez volt az első szabad koncertjük, mert a 80-as években minden fellépésük valamilyen módon kontrollált volt: bármikor jöhettek a rendőrök, és volt olyan, hogy kutyával vittek el embereket a fellépésről. Vagy olyan is volt, hogy nem léphettek fel, és ezért más néven - Ági és fiúk néven hirdették meg a bulit. Ez is egyféle maszk volt. Maszkot hordani egy elegáns fricska Kistamás szerint, ezzel akár a kínai arcfelismerő rendszereket is át lehet verni.

Nézzék meg a videót is, amit a Klubrádió előterében vettünk fel a zenészekkel! Ide is maszkban érkeztek, ami szerintük 2020 népviselete, és több síkú jelentéssel bír - ez kiderül a kis filmből.

A gdanski Európai Szolidaritási Központban tavaly Hála Érdemrend díjat kapott zenekar jubileumi duplakoncertjén ott lesz Bárdos-Deák Ágnes és Kistamás László mellett a tervek szerint ott lesznek a régi zenészek: Müller Péter Sziámi, Hajnóczy Csaba és Árpád, Iványi Norbert, Farkas Zoltán – és lélekben a már elhunyt Újvári János és Lehoczki Károly is.

(A díjjal a lengyel ellenzék azokat tünteti ki, akik személyes bátorságukkal segítették a demokrácia kialakulását.)

Örömzene
2020. szeptember 1. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti