„Klubrádió
Reggeli gyors

Döcögve indult a karantén-oktatás

9/03/2021 13:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Mindamellett, hogy a Pedagógusok Szakszervezete szerint a koronavírus terjedésének legnagyobb gócpontjai az oktatási intézmények, a kormány továbbra sem indította el a pedagógusok soron kívüli oltását. A digitális oktatás kapcsán Totyik Tamás, a PSZ alelnöke megjegyezte, hogy a kormány a teljes kontroll igénye és a nem kellő felkészültség miatt terhelődhetett túl a Kréta is hétfőn.

2024. április 25.
00:00
00:00

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, hétfőn több szülő jelezte, hogy nem, vagy nem zökkenőmentesen működik a Kréta. A probléma legsúlyosabb fázisában be sem tudtak jelentkezni a diákok. Nem sokkal később elhárították a problémát.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Reggeli gyorsban azt mondta, hogy Klebersberg Központ azt ígérte, a mai nap folyamán nem lesz semmi probléma és a várható terhelést elbírja majd a rendszer. Azt is hozzátette, hogy több intézményben már szeptember óta készülnek egy esetleges digitális átállásra, de nem kifejezetten a Kréta rendszerben, hanem a Google Classroom és a Microsoft Teams-en keresztül, ahol egyébként semmilyen probléma nem mutatkozott.

Miért erőltetjük a Kréta-rendszert?

Az alapvető probléma Totyik szerint az, hogy a hatalom szeret mindent kontroll alatt tartani, azonban ezzel a rendelkezésre álló eszközöket nem arra és nem úgy használja fel, amire való és ahogyan hatékony lenne. Más eszközöket használva nehezebb kémkedni az tanárok és a diákok után. És mivel egy rendszert tud felkínálni a központ, ha az kiesik, mint hétfőn is, az egész folyamat – redundancia hiányában – megbénul.

Totyik szerint a teljes terhelés hiánya is közrejátszott abban, hogy a készületlenül érte a megakadás a felhasználókat.

Koronavírus - Digitális tanrend
Fotó: Komka Péter / MTI
 

Kell-e gyerekfelügyeletet biztosítani, és hogyan?

Vegyes képet kapott PSZ arról, hogyan működik a felügyelet, tudnak olyan óvodáról, ahol 80 százalék körül van az igény a gyermekfelügyeletre és van ahol nincs gyermek, akit beküldtek volna. Bár tavasszal jó gyakorlatot folytatott a kormány Totyik szerint, most meglehetősen „faramuci” gyakorlatot választott. Akkor meghatározta azok körét, akik a felügyeletet igénybe vehetik. Ezek a rendvédelem, az egészségügy, a tömegközlekedés, az élelmiszer ellátás területén dolgozókra vonatkoztak. A PSZ értetlenül áll az előtt, hogy a kormány ezúttal nem lépte meg ugyanezt.

Olyan cégről is van tudomása, ahol a vezetőség azért jelentette be a home office-t, hogy az alkalmazottak elláthassák gyermekeiket. Amint azonban a kormány bejelentette, hogy a gyermekfelügyelet biztosított, a vezetőség visszavonta a home office-t és berendeltek minden alkalmazottat munkára.

Totyik szerint a kormánynak látnia kellett azt, hogy ha meg akarjuk fékezni a járványt, akkor be kell mindent zárni. A jelenlegi megoldás azonban felemás, ami nem biztos, hogy segít a harmadik hullám letörésében.

„Ráadásul a kollégáinkat még mindig feláldozhatónak tekinti a kormány” – tette hozzá, utalva arra, hogy a pedagógusok soron kívüli oltását továbbra sem kezdték meg. Azt is megjegyezte, hogy a hétfői napon két pedagógus koronavírushoz köthető haláláról szereztek tudomást.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek ugyanúgy fertőzhetnek, emiatt – bárhogy tagadja a kormány – az egyik legnagyobb gócpontok az oktatási intézmények, ezekből kerül ki a legtöbb fertőzés.

A Pedagógusok Szakszervezete követeléseken kívül sok egyebet nem tehet.

A teljes beszélgetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.09. 7:41
Riporter: Dési János