„Klubrádió
Esti gyors

Nemzeti Pedagógus Kar: Ahol lehet, tartsanak ki a tanárok

2/03/2021 23:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Ameddig csak lehet, jobb lenne, ha a pedagógusok ki tudnának tartani olyan helyeken, ahol „nem erőteljes a vírus hatása”, különösen az alsó tagozaton, mert a digitális oktatásra átállás megterhelné a szülőket és növelné a lemorzsolódás veszélyét a nehéz helyzetben lévő tanulóknál – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

2021. március 02. Esti gyors / részlet, Horváth Péter (21.03.02.)
04:44
00:00

A PDSZ a mielőbbi átállást követeli a digitális oktatásra, és a PSZ elnöke is hasonlóan nyilatkozott a Klubrádióban. A Nemzeti Pedagógus Kar elnökét kérdeztük az Esti gyorsban ugyanerről. Horváth Péter elsőként közölte: kormányzati szintről nem keresték őket, hogy egyeztessenek erről, nem hallotta, hogy elkezdődött volna valaminek az előkészítése.

Amikor az oltási terv megjelent, azonnal levelet írtak a területért felelős államtitkárnak, elismerve az egészségügyi és a szociális dolgozók elsőbbségét, azt kérték, hogy utánuk a pedagógusok következzenek. Hiszen az általános iskolákban, óvodákban szoros kontaktusban vannak a gyerekekkel, egyébként egymással is a tanári szobában, és különösen az alsó tagozaton nem nagyon képzelhető el, hogy tartható legyen mindig a távolság, akár más óvintézkedések, amelyek segíthetnek a vírus ellen.

A 2020-21-es tanévben, a középiskolákban, ahol kellett, jobban és gördülékenyebben ment az átállás a digitális oktatásra, mint tavaly tavasszal. A pedagógusok nagyon sok erőfeszítést tettek, hogy megismerjék a szükséges platformokat, az intézmények is felkészültek. Ezzel együtt a digitális oktatás akár online, akár elküldött feladatokkal ilyen hosszan szerinte „nem nagyon értelmezhető”, hiányzik a személyesen átadott tudás, a visszajelzések nem lehetnek olyan eredményesek.

Azt mondják, hogy ameddig csak lehet, jobb lenne, ha a pedagógusok ki tudnának tartani olyan helyeken, ahol „nem erőteljes a vírus hatása”, különösen az alsó tagozaton. A digitális oktatás a szülőkre is nagy terhet róna és azok a diákok, akik kevésbé mozognak otthonosan az olvasásban, a digitális eszközök kezelésében, és különösen a lemorzsolódás által fenyegetett tanulók, hogy nehezen tudnák pótolni ezt a kiesést – vélekedett Horváth Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Esti gyors
2021. március 02., kedd 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván