„Köszönjük

Mérlegelik a digitális oktatás lehetőségét

1/03/2021 13:55

| Szerző: Klubrádió

Világszerte tombol a járvány, és a harmadik hullám felívelő szakaszában vagyunk, amit Müller Cecília szerint súlyosbít a vírusvariánsok terjedése is. Az országos tiszti főorvos úgy véli, nem zárható ki a digitális oktatásra való teljes átállás.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a második hullám lesszálló szakaszát gyakorlatilag megtörte a harmadik hullám, amit a vírusvariánsok terjedése is súlyosbít.

Müller Cecília szerint ha valamikor, akkor most jelent kihívást Magyarország és egész Európa számára is a járvány, az egészségügyi ellátórendszerek a működőképességük határán vannak – írja a Telex.

„Nehéz hetek várnak ránk, soha nem kellett annyira komolyan venni a járványt, mint most” – jelentette ki, felkészítve arra, hogy a következő napokban, sőt hetekben még további jelentős emelkedésre számíthatunk – ezt mutatják a szennyvízvizsgálatok. Péntek óta már jelentősen megemelkedtek a járványügyi adatok Magyarországon: nemcsak a fertőzöttek, hanem a súlyos esetek száma is megemelkedett – ismertette, hozzátéve: péntek óta 86-tal emelkedett a lélegeztetésre szoruló betegek száma, és jelentősen, több mint 600-zal nőtt a kórházba kerülőké. Így összesen 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Müller Cecília arról is beszélt, eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta. A hétfőn közölt adatok szerint vasárnap 9757 ember kapott koronavírus elleni oltást, öt oltóanyag áll rendelkezésre, és folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok, elsősorban Kínából és Oroszországból. „Mindenképpen azon vagyunk, hogy minél nagyobb mennyiségben, minél gyorsabban eloltsuk ezeket a vakcinákat” – mondta, megköszönve a háziorvosok emberfeletti teljesítményét, és az oltakozásra biztató, az oltási kedvet növelő munkájukat. Müller ezúttal is arról beszélt, hogy a védőoltás egyes típusaival nem szimpatizálók heteket is veszthetnek abból az állapotukból, hogy ők már védettek legyenek.

A tisztifőorvos a felkínált oltóanyag elfogadására kért mindenkit, majd közölte, Magyarország az uniós átlagban is jól áll, Európában a harmadik legjobban oltott országnak számít. Müller az oltási programot érintő módosításról is beszélt, hiszen vasárnap derült ki, hogy később adják be a Pfizer és az AstraZeneca második adagját, hogy minél több ember megkapja az első oltást. Márciustól az eddigi három hét helyett 35 nappal az első oltás után adják be a Pfizer–BioNtech vakcináját. Müller bejelentette azt is, hogy az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban.

Az idevágó kérdésre Müller Cecília megismételte, nem zárhatjuk ki, hogy további intézkedések bevezetésére lesz szükség, így a digitális oktatásra való teljes átállásra, mindennap értékelik az adatokat és az európai tendenciákat. Az iskolák és a plázák ideiglenes bezárását először két napja vetette fel Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. Galgóczi szerint az iskolák, illetve az alsó tagozatos osztályok esetében egy kéthetes bezárás elegendő lenne a járvány megfékezéséhez. Szerinte hatékonyan szolgálná a járvány megfékezését, ha ennyi időre ezeken az évfolyamokon is digitális oktatásra állnának át.