„Klubrádió
Megbeszéljük...

Diáktüntető: 80 ezer embernél telt be a pohár vasárnap

24/10/2022 19:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Természetesen kormányellenes tüntetés zajlott október 23-án, vasárnap Budapest belvárosában – mondta Bozai Ákos, az ADOM Diákmozgalom szervezeti szóvivője. A 16 éves diák arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a megmozdulásokat folytatják, amíg el nem érik céljaikat. Meg akarják mutatni a tanároknak, hogy sokan állnak az ügyük mellett. A pedagógusoknak nincs félnivalójuk a hatalomtól, a kormány viszont retteghet az demonstrálók által felmutatott erőtől – tette hozzá Bozai Ákos.

2022. október 24. Megbeszéljük részlet - 2022.10.24. Bozai Ákos
09:37
00:00

A riporter, Bolgár György feltette azt a kérdést, hogy a fiatal diákok miért is tüntetnek egy tőlük különböző csoport, a pedagógusok mellett. Bozai kifejtette, hogy a tanárok problémái nem egyedül őket érintik, hanem a diákokat is. Hiszen, ha nem fizetik meg tisztességesen a pedagógusokat, akkor azok demotiváltak lesznek, emiatt pedig sokan elhagyják a pályát. Az így kialakuló tanárhiány pedig nem lesz, aki tanítsa azokat a tárgyakat, amik a diákok előrejutási lehetőségeit alapozzák meg – mondta Bozai. Hozzátette, ez alapvetően egy pedagógusokat támogató tüntetés volt, de mivel az oktatás problémás helyzetéről a kormány tehet, ezért ez természetesen egy kormányellenes tüntetés is volt.

A demonstrációt eleve három blokk szerint építették fel a szervezők. Elsőként az 1956. október 23-i forradalomra emlékeztek meg. Ezt követően az oktatás helyzetének javítása érdekében mondtak beszédeket a felszólalók. Végül pedig a kormány által szintén sanyargató szakszervezetek kaptak platformot. Bozai Ákos szerint most telt be a nép pohara annyira, hogy ez a tüntetés ezzel a létszámmal összejöjjön. Hozzátette, közel 80 ezren voltak kint vasárnap. 

Az erődemonstráció egyik célja az volt, hogy megmutassák a tanároknak, hogy a diákok is mellettük állnak, és nincs félnivalójuk mikor kiállnak az érdekeikért. Azonban a kormány már okkal félhet ekkora társadalmi erőtől, tette hozzá Bozai. Azt is mondta, folytatják a megmozdulásokat, amíg el nem érik a céljaikat. Több szervezet is készül még demonstrációt tartani: a PDSZ sztrájknapokat, az Egységes Diákfront pedig élőláncot szervez október 27-re. A valódi célokat a pedagógussztrájkok és a polgári engedetlenség fogja elérni – nyilatkozta Bozai.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Bozai Ákossal
2022. október 24., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György