„Klubrádió
A lényeg

600 szegedi tanár leteszi a munkát, ha retorzió éri valamelyiküket

20/10/2022 09:00

23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskola tanára tiltakozik a hatalom megfélemlítési módszerei ellen, és közös nyilatkozatukban eddig 663 pedagógus jelezte, hogy sztrájkba lépnek, ha valamelyiküket kirúgják vagy más retorzió éri őket az oktatásért való kiállás miatt - írja a Hvg.hu.

A nyilatkozat első verzióját a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet tette közzé, és felszólította az ország többi tanárát, hogy csatlakozzanak, a szeged környéki pedagógusok pedig azzal egészítették ki a szöveget: „Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!”

A nyilatkozat egyik helyi kezdeményezője, Milodánovics-Hegyi Adrienn azt mondta, a gördülő megmozdulásokat nem tartják célravezetőnek, mert az egységes fellépés a lényeg, és csütörtökön élőláncot húznak a szegediek az oktatás állapota ellen tiltakozók.

Ezzel szemben a kormánypropaganda egy tanárt tudott felmutatni, aki ellenezte a sztrájkot, de róla elhallgatták, hogy valójában a Fidesz politikusa Budaörsön, és - nem tanárként - rengeteg pénzt keres. Ahogy a tankerületi vezetők is, akik többet visznek haza, mint az összes tanár, aki az alájuk tartozó iskolában tanít.