„Klubrádió
A lényeg

Az oktatásügyi tüntetéseket kritizáló tanárként szerepeltette a Hír TV a Fidesz budaörsi elnökét

19/10/2022 14:34

| Szerző: Klubrádió

Ahogy a 444 észrevette, a Hír TV vendége volt kedd este Czuczor Gergely, aki erősen kritizálta a tüntető tanárok követeléseit. A középiskolai tanár a tüntetések időzítéséről azt mondta, „az egész magyar társadalmat súlyosan érintik az elhibázott szankciókból eredő különféle problémáink”, a rezsiárak, az infláció, és ebben a helyzetben inkább összefogásra lenne szükség. De szerinte a béremelésért tüntető tanárok ehelyett „ennek a jogos követelésnek ez élére állva hangulatot keltenek. Ez szerintem nem túl szerencsés, mert most nem ennek lenne itt az ideje.”

Azonban az nem derült ki a beszélgetésből, hogy a tanári fizetése mellett Czuczor Gergely a budaörsi Fidesz elnöke, önkormányzati képviselője, 2019-ben a polgármesterségért is őt indította a kormánypárt. (Akkor a Fidesz-KDNP jelöltjeként alulmaradt a független Wittinghoff Tamással szemben, aki egyébként eddigi legnagyobb győzelmét aratta, 71,65 százalékot ért el, Czuczorra 28,35 százalék szavazott.)

Czuczor a műsorban felmondta a kormánypárti panaleket. Mint írtuk, az „elhibázott szankciókkal” kezdte, de beszélt arról is, hogy az EU-val kell megállapodni a béremeléshez. Azért is bírálta a tüntetőket, hogy összefüggést látnak a tanárhiány az alacsony bérek között. „Egy picit fáj is ez nekem, hogy a tüntetők első követelése, hogy »ha tisztességes bért kapunk, akkor majd beáramlanak az új és megtáltosodott tanárok«. Ezt egy picit azért kikérem magamnak, tehát mi, akik tanítunk, azért ne legyünk már ennyire lenézve, hogy mi csak azért vagyunk ott, mert a fizetésért vagy a kevés fizetés miatt nem tanítunk adott esetben jól vagy semennyire.”

Elismerte, hogy szükség van persze reformokra, de nem most, amikor ilyen veszélyben meg problémában van az ország. Úgy fogalmazott: „Társadalmi felelősségvállást kell mutassanak a pedagógusok. Társadalmi felelősségvállalásban nem minket kell első helyre tenni, hanem adott esetben a honvédeket, a rendőröket, tehát mindazokat, akik az ország szuverenitásáért küzdenek.”

Elmondta azt is, hogy a budaörsi tüntetések magjában „megtaláljuk a baloldali politikusokat, az ottani polgármestert, a képviselőtestületnek a prominens személyiségeit”. Ahogy a 444 fogalmaz, az inkognitóban nyilatkozó politikus rossz üzenetnek tartja, mert szerinte „politikai kérdést csinálnak egy olyan nemzetstratégiai kérdésből, amit oktatásnak hívunk”.

Gerhardt Máté, a Hír TV műsorvezetője egyébként csúsztatott az előző tüntetéssel kapcsolatban, amikor úgy fogalmazott, hogy a diákok „a belügyminisztert ábrázoló papírmasé figurákat lógatnak fel a színpadon és elégetik ezeket a különböző papírokat”, ugyanis, ahogy arról mi is beszámoltunk, szó sem volt fellógatásról: kartonpapír Pintér Sándorokat állítottak a színpadra, majd ezeket a diákok üzenetként megdobták a kormánypárti Metropol újságból gyúrt galacsinokkal. Ezután a tankerületek által a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak küldött, úgynevezett figyelmeztető leveleket égették el egy hordóban, amelyet a színpad elé állítottak.