„Klubrádió
Reggeli gyors

Szegedi tanár: A sztrájkjog és a bérigények rendezése csak a nulladik lépés

21/10/2022 11:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Mindenek előtt a pedagógusok sztrájkjogát és a bérigényeit kell rendeznie a kormánynak, aztán szakemberek bevonásával át kell alakítani az oktatási rendszert" – véli Hegyi Adrienn, a pedagóguskat támogató tüntetések és összefogás egyik szervezője. Péntekig több mint 700 pedagógus írta alá a nyilatkozatot, amely szerint sztrájkba lépnek, ha bármelyiküket elbocsátanák,  vagy más módon érné retorzió őket.

2022. október 21. Reggeli gyors - részlet 21.09.21. Hegyi Adrienn
07:19
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, 24 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskola tanára tiltakozott a hatalom megfélemlítési módszerei ellen, és közös nyilatkozatukban csütörtökig 663 pedagógus jelezte, hogy sztrájkba lépnek, ha valamelyiküket kirúgják vagy más retorzió éri őket az oktatásért való kiállás miatt. Aznap este több mint ezren tüntettek Szegeden a Dugonics téren.

 
Szeged
Fotó: Youtube
 

"Azóta több mint 700-an írták alá a nyilatkozatot, és a számuk folyamatosan bővül" – mondta a Klubrádiónak Hegyi Adrienn. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium német szakos tanára, a pedagóguskat támogató tüntetések és összefogás egyik szervezője hozzátette jelenleg 27 intézmény munkatársai csatlakoztak.

A gyújtóláng természetesen a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárának elbocsátása volt. Hegyi hozzátette, hogy Szegeden még nem tapasztaltak hasonlót, de fontos volt szolidaritással, "összezárással" reagálni a kormány elutasító viselkedésére. Hangsúlyozta, hosszab távon az lenne a cél, hogy a kormány illetékesei végre tárgyalóasztalhoz üljenek, amire eddig hiába várnak a pedagógusok.

Szerinte a tanári társadalom mindenek előtt, "nulladik lépésként" elvárja a sztrájkjog és a bérigények rendezését. Ezt követően pedig szakemberek bevonásával át kell alakítani az oktatást.

A nyilatkozat aláíróival, folyamatosan egyeztetnek, hogy mindenki vállalja a szolidaritást, és hogy együttesen lépjenek fel.

A teljes beszélgetést a fenti lejáűtszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegyi Adriennel
2022.10.21., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert