„Klubrádió
A lényeg

A kormány saját pedagóguskara szerint is veszélyben a jövő

24/10/2022 14:29

Gulyás Gergely miniszter számára a pedagógus szakszervezetek nem hitelesek oktatási ügyekben, és jelezte, ő inkább a Nemzeti Pedagógus Karral tárgyal, ehhez képest a nemzeti pedagóguskar elnöksége a tanárok melletti szolidaritási tüntetések előtt állásfoglalást adott ki, amely idézi a nemzeti köznevelésről szóló törvényt, illetve feladataira, be nem váltott ígéreteire és a tanárhiányra figyelmezteti a kormányt.

A Nemzeti Pedagógus Kar országos szakmai konferenciája Budape
 

 
Budapest, 2017. május 22. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke megérkezik az NPK országos szakmai konferenciájára Budapesten. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

"A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő nemzedék érdekében a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének feltételeit teremti meg, és amelynek általános kereteit és garanciáit az állam biztosítja" - írják az állásfoglalásban.

Ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedék ellátása az óvodásoktól, a legnagyobbakig, a sajátos nevelési igényű gyermektől a kiemelkedően tehetségesig biztosított legyen, az államnak kell biztosítania a megfelelő számú felkészült, elhivatott szakembert. Az oktatásban dolgozók bérhelyzete, munkaidejének folyamatos növelése veszélyt jelent a szakma utánpótlása, a közszolgálat garanciái szempontjából is.

A 2013-ban érvénybe lépett életpályamodell a feladatok mellé a gazdasági változást követő bérekre tett ígéretet, melyből a feladatok megmaradtak, az ígért juttatások elmaradtak, írják.

A helyzet rendezéséhez elengedhetetlen a bérek rendezése, a kötelező órák maximalizálása, a túlmunka kifizetése. A kar küldöttgyűlése már többször jelezte megoldási javaslatait:

  • A pedagógus és oktatói bérek érjék el legalább a mindenkori diplomás átlagbér 85%-át, ami megfelel az EU átlagának.
  • A nevelő-oktató munkát segítők dolgozók bérének rendezése, számának növelése, a helyi feladatellátás igényeihez való illeszkedése.
  • A kötelező heti tanítási órák számának meghatározása 22 órában, a gyógypedagógiai intézményeknél 20, a szakszolgálatoknál 21 órában. Az ezen felüli túlmunka kifizetése.
  • Az óvodapedagógusok heti kötelező óraszámának 30 órára csökkentése.
  • A minősítési és tanfelügyeleti rendszer életszerű átalakítása.
  • A pedagógus hiány kezelésére a nyugdíjasok közalkalmazottként való foglakoztatásának hosszabb távú lehetősége.
  • A kar ezek megvalósulása nélkül veszélyben látja a pedagógusi közszolgálat megfelelő színvonalú ellátását, a feladatellátáshoz szükséges utánpótlás biztosítását, ami a köznevelés, a szakképzés és ezen keresztül a felnövekvő nemzedékek jövőjét veszélyezteti.

A Nemzeti Pedagógus Kar 2014-ben jött létre. Balog Zoltán még miniszterként azt kérte a szervezettől, figyelje, ellenőrizze, mérje fel a közoktatásban tapasztalható problémákat, tegyen javaslatot a megoldásra és legyen érdemi tárgyalópartner, írja a 24.hu.