„Klubrádió
Megbeszéljük...

Csintalan Sándor Budaházyék szabadon engedése után nem önmagát, hanem az országot félti

3/05/2023 18:53

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Csintalan Sándor, Budaházy György egykori áldozata szerint az elkövetők szabadon bocsátásában az igazán aggasztó, hogy kiépült az az ideológiai alap a közgondolkodásban, ami ezt lehetővé tette. Csintalan a Megbeszéljük című műsorban egy tágabb keretben értelmezte Budaházy szabadon bocsátását, a volt politikus arról is beszélt, Orbán egy olyan úton jár, amin keresztül ezt az országot pokolba fogja vezeti.

2023. május 03. Megbeszéljük-részlet (2023.05.03.) Csintalan Sándor
13:46
00:00

Csintalan utólag hibának tartja, hogy annak idején, amikor a Hunnia-mozgalom vegzálta verbális úton őt és a családját, akkor nem tett rendőrségi feljelentést. A Hunnia-mozgalom tagjai 2007 decemberében Csintalan Sándort hazaérkezése után egy teremgarázsban vascsővel ütlegelték. Ugyanakkor Csintalan Sándor azt nyilatkozta a Megbeszéljük című műsorban, hogy Budaházy szabadon engedésében nem az ügyhöz való személyes kötődése az érdekes. Hanem az, hogy az elmúlt 30 évben hogyan lett akkora támogatottsága olyan ideológiáknak, amelyekről azt gondolta, hogy többé nem lesznek a közéleti fősodor részei. A volt politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy az elnöki kegyelemet tudatos építkezés előzte meg, amienek része volt Böjte Csabától és a gyerekek imájától kezdve a szerecsenmondatáson át, egészen a pápalátogatásra való hivatkozásig nagyon sok minden a közéletben.

Csintalan az eset személyes részét – a gyermekei vegzálását leszámítva – lezárta magában. Mint mondta, nem paranoiás, és nem kell fegyvert hordania magával. Azonban eltölti aggodalommal az a tény, hogy erősödnek a Budaházyéhoz hasonló hangok a nyilvánosságban. Példakánt említette Böröndi Gábor Parlament előtti expozéját, amelyben vezérkari főnök szittya gondolkodásmódot ígért a magyar hadseregnek

Csintalan szerint az ideológiai széthullás összefügg azzal, ami az ellenzékkel történt az elmúlt években: a választási kudarcok, egymás "kinyírása" és az egymással való politikai verseny. Hozzátette, az ellenzéki politikusoknak azt kéne megérteniük, hogy nem a pártok közt húzódik a "frontvonal", hanem a rendszer és a demokratikus ellenzék között. "Olyan ez most, mint egy társbérlet. Ahol is lehet, hogy egymást személyükben el nem viselő emberek vannak, nem bírják egymás lábszagát. Nem képesek feldolgozni a múltban elkövetett sérelmeiket. Az a sérelem, amit az összefogás hiányával elkövetnek, az a nemzet ellen elkövetett sérelem" – fogalmazott Csintalan.

A volt politikus megfogalmazta, hogy szerinte a mostani ellenzéknek úgy kéne működnie, mint annak idején az Ellenzéki Kerekasztalnak. Vagyis az ellenzéki politikusoknak két dologról kéne beszélniük: mit csinálnak most, illetve mi az elképzelésük arra nézve, hogy ha átveszik a hatalmat, mit fognak csinálni. Azt kéne tematizálniuk, hogy mi a baj ezzel a rendszerrel, hogy miért jó nekünk, hogy az Európai Unióba tartozunk, illetve, hogy a háborúban ki a gyilkos és ki az áldozat – fejtette ki Csintalan.

"Jól foglalom össze akkor azt, amit mondtál, hogy Budaházy és társai szabadon engedése után mint egykori áldozat nem magadat félted, hanem az országot?" – tette fel a kérdést a műsorvezető. Csintalan teljes mértékben egyetértett ezen megfogalmazással. Hozzátette, aki lojális a hazája iránt, annak muszáj felismerni a rendszer veszélyeit, és tenni is ellene.  "Orbánnak nincs más útja, rajta van azon az úton, ami ezt az országot pokolba vezeti, és már visszafordulni se tud" – fogalmazott Csintalan Sándor. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Csintalan Sándorral
2023. május 03., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György