„Klubrádió
Reggeli gyors

Kegyelmet követően lóháton

2/05/2023 08:50

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A CNN-nek is feltűnt, hogy a pápai magyarországi látogatásra hivatkozva kegyelemben részesítette Novák Katalin köztársasági elnök Budaházy Györgyöt.

2023. május 02. Reggeli gyors - részlet 23.05.02. Kárpáti János lapszemléje
05:59
00:00

Magáról a pápalátogatásról aligha lehet már bármi újat elmondani, bár annak egyes utórezgései még érzékelhetőek a nemzetközi médiában: egyfelől írnak arról, hogy a Vatikán valamilyen, a részleteket illetően egyelőre bizalmasan kezelt ukrajnai békemisszió részese, másfelől pedig kiemelik, hogy Ferenc a menekültek iránti nyitottságra szólította fel a magyarokat. Emellett azonban talán az is említésre érdemes, hogy a CNN felfigyelt arra: Novák Katalin köztársasági elnök a római katolikus egyházfő magyarországi útjának apropóján kegyelmet adott egy elítélt szélsőjobboldali terroristának. Budaházy György lóháton távozott a börtön elől – jelentette Amerika és a világ első számú hírtelevíziója, külön hangsúlyozva: az államfő hivatalának az indoklása kifejezetten összekapcsolta a döntést azzal, hogy a pápai vizit „különleges alkalom” a kegyelmi jog gyakorlására.

 
Budaházy György
Facebook/Lovas Betyár Közösség
 

Van ahol fontos még az emlékezet

A müncheni Süddeutsche Zeitung egy olyan kicsiny bajorországi településen tartott holokauszt-megemlékezésről számol be, amely viszonylag kevéssé ismert a magyar köztudatban. A háromezer lelket számláló Seehauptban mintegy százan gyűltek össze a Bahnhofstrassén, amely arra a helyi vasútállomásra vezet, ahol 1945. április harmincadikán kiszabadították a halálvonatként emlegetett szerelvényben összezsúfoltakat. A vonaton mintegy kétezer embert szállítottak el a hírhedt dachaui koncentrációs táborhoz tartozó mühldorfi külső lágerből, és a mozdonyvezető Seehauptban úgy döntött, lekapcsolja a tehervagonokat a mozdonyról. Így szabadulhatott ki az akkor 17 éves, magyarországi Louis Sneh, aki második megszületése helyének nevezte Seehauptot – írja a bajor lap. Sneh Lajos, aki tavaly hunyt el Kaliforniában, hosszú ideig minden évben ellátogatott a településre, jelen volt az 1995-ös emlékműavatáson is.

Az idei megemlékezésen elhangzott beszédében Ursula Münch, a tutzingi politikatudományi akadémia igazgatója nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy a társadalom egyes részeiben ismét erősödik az antiszemitizmus, a rasszizmus és a történelmi revizionizmus. A jogállami demokrácia és az európai béke védelme nem csupán az államok feladata, hanem minden polgáré, és a seehaupti emlékmű arra emlékeztet, mivel jár az, ha túl kevesen tudatosítják magukban saját felelősségüket a demokrácia és az emberiesség védelmét illetően – figyelmeztetett Ursula Münch.

 
Tucker Carlson
 

Carlson viszolygott Trumptól

Néhány mondat a médiahitelességről a Tucker Carlson ügy kapcsán. A magyar kormánypolitika iránt lelkesen rajongó, Orbán Viktort is meginterjúvoló amerikai sztárújságírótól, mint az a hírekből köztudott, rövid úton megszabadult a Fox News tévécsatorna, miután annak hatalmas összegű kártérítést kellett fizetnie az amerikai választási rendszert működtető cég javára, mert Carlson igazoltan hazug módon azt harsogta műsoraiban, hogy a demokraták csaltak a 2020-as elnökválasztáson.

Ezzel kapcsolatban a Los Angeles Timesban a veterán George Skelton kommentárja azt hangsúlyozza: a saját véleményét közzétevő újságíró megbocsáthatatlan főbűne az, ha olyan nézetet terjeszt, amiben ő maga sem hisz. Márpedig a pert megelőzően összegyűjtött emailek azt bizonyítják, hogy a Donald Trump állításait nyilvánosan ismételgető Carlson magánjelleggel viszolygott Trumptól. „Az egy dolog, ha a politikus hajlítja az igazságot. De a nemzet alapítói okkal illesztették be a sajtószabadságot az első alkotmánykiegészítésbe: az újságírókra a demokrácia lényegbevágó alkotórészeként tekintettek, akik tájékoztatják a közvéleményt a történésekről és független módon ellenőrzik a kormányzatot. Amikor az újságíró hazudik, akkor aláássa a közbizalmat nem csupán az újságírásban, hanem magában a demokráciában is” – írja a Carlsont személyesen is, közvetlen munkakapcsolatból jól ismerő kommentátor.

Magyar minta az amerkai oktatás elleni republikánus keresztes hadjáratban

Röviden még egy amerikai cikkről. A New York Times részletesen leírja, miként hajtottak végre jobboldali fordulatot a Ron DeSantis republikánus kormányzó által vezetett Floridában a korábban progresszív szemléletű, New College elnevezésű sarasotai felsőoktatási intézményben. A beszámoló magyar vonatkozású érdekessége, hogy a folyamat levezénylésének kulcsfigurája a kuratóriumba bejuttatott Chris Rufo, a New York Times jellemzése szerint „kultúrharcos stratéga”, aki a múlt hónapban Magyarországon a Danube Institute egyik rendezvényén vett részt. A New York Times megjegyzi, hogy ez a jobboldali agytröszt szorosan kötődik Orbán Viktorhoz, aki mintegy a mintát szolgáltatta Rufónak és DeSantisnak az oktatásügyi keresztes hadjárathoz.

Gyűlöletbűncselekményhez hasonlítja a narancsot a pizzán a Politico viccrovata

Végül levezetésként megemlítem, hogy a Politico humorrovata kipécézte a magyar miniszterelnök minapi ostorpattogtató videóját, amely a Hungexpón készült. Orbán, aki soha ki nem hagyna egyetlen alkalmat sem arra, hogy macsóként nyilvánuljon meg, olyan hévvel lengette és pattogtatta a csikósostort, mint aki a brüsszeli konferenciaterembe képzeli magát, amikor éppen közlik vele, hogy visszatartják a helyreállítási alap következő részletét, emberi jogi sérelmek miatt – fogalmaz a Politico. A cikk szerint ez majdnem olyan zavaró látvány volt, mint amikor Orbán egy pizzériában csirkemellel, jalapeño paprikával és naranccsal gazdagított pizzát kapott. Igaz ugyan, hogy a narancs a Fidesz logója, de pizzára feltenni felér egy gyűlöletbűncselekménnyel – írja az amerikai portál.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.05.02., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János