„Klubrádió“
Esti gyors

Csak a Fidesz?

24/04/2019 17:26

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ezzel a pártnévvel nem igazán érdemes most kampányolni. Marad a vezér. Jelöltlistája ugyan a pártnak van, programja azonban Orbán Viktornak.

2019. április 24. Esti Gyors-részlet (2019.04.24. Kárpáti János jegyzete)
01:41
00:00
Ugye emlékszünk még arra a mérhetetlen önbizalmat tükröző szlogenre, hogy „Csak a Fidesz”? Nem is volt olyan rég.

Ehhez képest, hogyan is hangzik, hogyan néz ki a kormánypárt plakátszövege az európai parlamenti választási kampányban? „Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!”

Kiemelt méretű, narancs színű betűt az a szövegrész kapott, hogy „Orbán Viktor programját”. Alul szerényen a Fidesz és a KDNP pártlógója. Az ilyesmi soha nem véletlen. Időközben a Fidesz tagsági jogait felfüggesztették az Európai Néppártban, abban a politikai családban, amely maga a megtestesült tekintélytisztelet, a mértéktartó, polgári konzervatív attitűd. A Néppárthoz tartozásra lehet büszkének lenni.

Egy felfüggesztett pártnak viszont semmi oka a büszkeségre, és a Fidesz szóhoz, igen, ma már óhatatlanul kapcsolódik az is, hogy ez az a párt, amelyet Európában felfüggesztettek, és még nem döntöttek arról, hogy kizárják-e. Ezzel a pártnévvel nem igazán érdemes most kampányolni. Marad a vezér. Jelöltlistája ugyan a pártnak van, programja azonban Orbán Viktornak. A párt és a hívek dolga, hogy támogassák a főnök programját. Minden korábbinál jobban előtérbe került a személy, és szépen formálódik az ő kultusza.

Déjá vu, láttunk már ilyet, számos változatban. Ma megállítjuk a migrációt, holnap véget vetünk a globalizációnak, holnapután beérik a magyar narancs. Nincs új a nap alatt.

Kárpáti János jegyzete a 2019. április 24-i Esti Gyorsban hangzott el.