„Klubrádió
Hetes Stúdió

A plakátügy kapcsán - még mindig

16/03/2019 16:38

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Kitűnt tehát, hogy a nagy stratéga elszámolta magát, nem másokkal, hanem saját magával kapcsolatban: nem számolt önnön önimádatának és érzéketlenségének együtthatójával.

2019. március 16. Hetes stúdió-részlet - Szénási Sándor jegyzete (2019.03.16.)
02:30
00:00
Jó kérdés, hogy Orbán sorosos, brüsszeles plakátkampánya akkor is feldúlja-e az Európai Néppártot, ha a pártcsaládból származó, az Európai Bizottság elnöki tisztét még néhány hónapig betöltő Jean-Claude Juncker arcát lehagyják a képről, és Frans Timmermans, a szocialisták embere kapja a megtisztelő feladatot, hogy egy karaktergyilkosság tárgya legyen. Végül is ő mindig jobban utálta Orbánt, mint Juncker – legalábbis eddig – valamint eredetileg is ő lett volna a csereábrázat Soros Sátán fizimiskája előtt. A kérdés annyira jó, hogy nem is igazán megválaszolható. Ki tudja, a személyes sértés hiányában akarná-e olyannyira a Néppárt jelentős része eltávolítani, avagy felfüggeszteni a Fidesz nevű, amúgy nem létező, csupán választási alakzatként fungáló pártot, hogy a szándék végre komolyan vehető legyen? Annyit beszéltek róla, annyiszor zsolozsmázták, hajtogatták, annyiszor hülyítettek másokat, és annyiszor csapták be önmagukat azzal, hogy nem a Néppártot szolgáló orbáni szavazatok számítanak, hanem az európai értékek, hogy az eltávolítás valóságában senki sem hitt, legkevésbé Orbán. Ezért nem félt elkövetni Juncker durva megsértését, ezért csöppentette a pohárba az utolsónak tűnő cseppet. Mivel tökéletesen alkalmatlan az arányos, és mértékletes viselkedésre, viszont öntelt és lenéző azokkal , akiket kijátszhatónak, és uralhatónak tart, nem vette észre, hogy a Néppártban gátlástalanságainak mennyisége átcsapott a vele szembeni undor minőségébe.

Kitűnt tehát, hogy a nagy stratéga elszámolta magát, nem másokkal, hanem saját magával kapcsolatban: nem számolt önnön önimádatának és érzéketlenségének együtthatójával. Ha nem követi el ezt az ostobaságot, szépen kihúzza a május 26-i európai parlamenti választásig, amikor eldől, hogy tényleg az általa várt mértékben erősödik-e meg az unióellenes populista széljobb, amelyhez csatlakozhat, vagy mégis maradnia kellene a Néppártban. Most már csak annyit tehet, hogy kiugrik idő előtt, vagy eltűri, hogy legjobb esetben is karanténba tegyék.

Ha még számít valamit, hogy mi az ország érdeke: akkor ez az utóbbi lenne. Le Pen, Salvini, és a többi haverja társaságában, a még durvább orosz függésben Orbán elintézné, hogy Magyarországon még nagyobb legyen a homály, és kevesebb a remény.

Szénási Sándor jegyzete a 2019. március 16-i Hetes Stúdióban hangzott el.