„Klubrádió
Reggeli gyors

Barátnőt kereshet a svájci farkas Budapest környékén

17/03/2023 13:17

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A fiatal hím farkas nem rekorder, de meglehetősen hosszú utat tett meg Svájctól. Ritka, hogy a kutatók ilyen hosszan nyomon tudják követni egy egyed mozgását. Félnivalónk nincs, az embert inkább elkerülik – mondta Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője a Reggeli gyorsban.

2023. március 17. Reggeli gyors - részlet Sütő Dávid 2023.03.17.
05:18
00:00
Budapest környékén kóborol egy messziföldről, egészen Svájcból származó farkas – számolt be a 24.hu aloldala, a Sokszínű vidék. 

"A fiatal hím nem rekorder, de meglehetősen hosszú utat tett meg, ritka, hogy a kutatók ilyen hosszan nyomon tudják követni egy egyed mozgását" – mondta Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője a Reggeli gyorsban.

Mivel egy fiatal egyedről van szó, lehet, hogy kiváncsi, de nincs félnivalónk, a farkasok nem tekintenek prédának minket, inkább kitérnek az ember útjából. Néhány egyszerű szabályt betartanunk: ha lehet, ne egyedül induljunk túrázni, a kutyánkat pedig pórázon vezessük – mondta Sütő.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport 26 farkasfalka sorsát kíséri figyelemmel, egy hónapja tett közzé egy térképet, amin látható a svájci, M237-es számú hím addigi útvonala.

 

A legrosszabb amit tehetünk ezekkel az állatokkal, az, hogyha etetjük őket. A konfliktusok döntő többségét az okozza, amikor nagyragadozók túlzottan hozzászoknak az emberhez. A farkasok a generalista-opportunista fajok közé tartoznak, vagyis elég sok mindenhez képesek alkalmazkodni és azt a táplálékot eszik meg, amit a legkönnyebben tudnak megszerezni. Ezért lehet probléma – bár ez inkább medvékre jellemző – a szemétevés – magyarázta Sütő.

Bár időnként láttak farkast, a magyar természetvédelem a '80-as évekig kihaltnak tekintette itthon a fajt. Azóta gyakoribbak az észlelések, az Északi-középhegységben ma 40-70 farkas élhetMagyarországon fokozottan védett, illetve Európában a berni egyezmény is védi a fajt – jegyezte meg a WWF munkatársa.

A svájci hím egyrészt a hosszú megtett út miatt élvez különös figyelmet, másrészt hazánkban talán az egyetlen farkas, amin nyomkövető nyakörv van. A fiatal hímek, az ivaréretté válás környékén, hol saját elhatározásból, hol inkább a többiek unszolására, elhagyják a falkát. Véletlenszerű, hogy milyen irányba indulnak, persze a kedvező domborzati viszonyok és a "zöldfolyosók" befolyásolják. Elkezdenek kóborolni, saját területet és párt keresni. Valószínű, hogy az M237 jelű svájci farkas is addig folytatja majd a vándorlást, amíg nem talál egy magányos nőstényt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr/ https://rb.gy/ewfxds

Reggeli gyors/interjú Sütő Dáviddal
2023. március 17., péntek 8:50
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert