„Klubrádió
Reggeli gyors

"A zebrák csíkjai a vérszívók evolúcós zsákutcái"

4/03/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A zebrák csíkjai napsütéses időben eltérő hűmérsékletűek, a vérszívó rovarok pedig tévesen a csíkok határán érzékelnek eret – véli Dr. Kriska György. A biológus szerint a rovarok így nemcsak hoppon maradnak, de felesleges kockázatot vállalnak, hiszen jó eséllyel a zebrák el is csíphetik őket.

2023. március 04. Reggeli gyors - részlet 23.03.01. Kriska György
09:02
00:00

A zebrák csíkos kültakarója a kudarcos ókori háziasítási kísérletek óta készteti töprengésre az emberiség ilyesfélére hajlamosabb részét. A csíkok rendeltetését számos elmélet magyarázta az idők során: tartották már a ragadozókat megtévesztő álcának, sőt a csoportkohéziót és azonosítást segítő vonalkódszerű jelrendszernek is – írja a Qubit.

"Sikerült megfejteni, hogy mi az oka a zebrák csíkos mintázatának" – véli Dr. Kriska György. A biológus a Reggeli gyors szerdai adásában arról beszélt, hogy egy frissen megjelent kutatás eredményeként kiderült a zebrák természetben szokatlan színvilágának, a rovarok elriasztásában lehet szerepük.

A vérszívó rovarok feladata nem egyszerű, hajszáleret kell találniuk és még azelőtt elegendő vért kell felvenniük onnan, hogy a gazdaállat észlelné azt.

"A zebrák csíkjainál az a helyzet áll elő, hogy napsütéses időben eltérő hűmérsékletűek a fekete és a fehér csíkok, határukon pedig a vérszívó rovar – tévesen – eret érzékel" – foglalta össze Kriska. Hozzátette, amikor így megszúrja a zebrát, az állat védekezni kezd, és és el is pusztíthatja a rovart. "Ez gyakorlatilag egy evolúciós zsákutca a bögöly számára."

Korábban a Klubrádió akkor másfélhetes kabalaállatait mutattuk be.

Kérjük, számolja össze a képen elrejtett zebrákat
 
Kérjük, számolja össze a képen elrejtett zebrákat
Fotó: HARDY MIHALY / Klubrádió
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kriska Györggyel
2023.03.01., szerda 7:43
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János