„Klubrádió
Reggeli gyors

Lelkes átlagemberek segítenek a kutyabetegségek felderítésében

15/03/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A citizen science eszközeiről és a súlyos kutyabetegségek – közöttük ez egyre jobban terjedő szívférgesség – felderítésében játszott szerepükről is beszélt Szentiványi Tamara, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

2023. március 15. Reggeli gyors - részlet 23.03.15. Szentiványi Tamara
09:54
00:00

Egyre több tudományterületen próbálkoznak a kutatók azzal, hogy lelkes átlagembereket vonnak be munkájukba – írja a Qubit. A lap a citizen science eszközeiről, és a súlyos kutyabetegségek – közöttük ez egyre jobban terjedő szívférgesség – felderítésében játszott szerepükről is beszámolt.

"Lakossági bejelentések alapján mérjük fel a szívférgesség terjedését, amelyeket egy több kérdésből álló űrlappal gyűjtünk be" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Szentiványi Tamara, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának kutatója. Nemcsak azt vizsgálják ezzel kapcsolatban, milyen ütemben és hol terjed a betegség, hanem azt is, hol ritkább a fertőzés, illetve hol nem produkáltak pozitív teszteket.

Az adatgyűjtést tavaly decemberben kezdték, és idén egész évben várják az adatbejelentéseket.

A szívférgesség az invazív szúnyogok útján terjed. Úgy válnak terjesztővé, hogy már fertőzött állatot csípnek meg. Szentiványi szerint nagyon fontos a megelőzés, a folyamatos szűrés, mert korai stádiumban felfedezve könnyen kezelhető a betegség.

A  teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szentiványi Tamarával
2023.03.15., szerda 8:43
Riporter: Para-Kovács Imre