„Klubrádió
Megbeszéljük...

Barát József: Müller Péter Sziámi "úgy keresi az igazolást magáról, hogy valami rosszat mond másról"

23/03/2023 21:19

| Szerző: Klubrádió

Nem neheztel rá, annak nem örül, hogy úgy keresi az igazolást magáról, hogy valami rosszat mond másról, "de hát előfordul az ilyesmi" – mondta Barát József újságíró Müller Péter Sziámiról, aki egyebek mellett azt állította róla, hogy még 168 Órásként úgy kért tőle véleményt Demeter Szilárd stratégiájáról, hogy el se olvasta. "Sziámi elmondásában én valami sötét, ördögi kísértésként jelenek meg, hogy ha szidja Bródyt (amiért találkozott Demeterrel – a szerk.), címlapsztori lehet, és ő ennek hősiesen ellenállt". De nem volt kísértés, megvárták a szöveg megjelenését és utána leültek elkészíteni az interjút – közölte az újságíró. 

2023. március 23. Megbeszéljük / részlet, Barát József (23.03.23.)
09:52
00:00

Barát József újságírót azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy szerdán szóba került egy interjúban: Müller Péter Sziámi hivatkozott rá, aki bekerült a Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója által létrehozott Petőfi Zenei Tanácsba. Sziámi Demeterről lényegében csak jót mondott, Barátról pedig azt, hogy ő még 168 Órásként úgy kért tőle véleményt Demeter programjáról, hogy el se olvasta. És azt gondolja, nem jó, hogy az Orbán-kritikus oldal ilyen előítéletekkel szemléli akár egy ilyen tanács létrejöttét és tagjait is.

Barát József nem tudja, hogy az általa egyébként nagyra becsült Sziámi mit és kinek akart bizonyítani ezzel, talán magának akar igazolni valamit, de nem az történt, amit elmesélt. Ennek a történetnek lényeges része az, amiről a zenész szerdán nem beszélt. Felidézte: 2020 nyarán megjelent egy kép arról, hogy Bródy János és Szörényi Levente látogatást tett Demeter Szilárdnál. Ez a fotó nagy vihart kavart a sajtóban, mert Demeter – akkor is és később is – sok szélsőséges kijelentést tett a hatalom sáncai mögül azokra, akikkel nem ért egyet, „a NER büntetőszázad-vezetőjének tűnt”. „Furcsa volt, hogy Bródy, akinek a szövegein nevelkedtünk, aki már több generáció óta egészen más értékrendet képvisel, hogy került egy képre vele”. Az újságíró hozzátette, akkor felhívta Bródyt, aki azt mondta, a Válasznak adott interjút erről és szeretné lezárni az ügyet, de majd az új lemeze után visszatérhetnek a beszélgetésre.

 
Bródy János, Demeter Szilárd, Szörényi Levente (kép: Demeter Szilárd Facebook-oldala)
 

Barát azt mondta, mivel Sziámi annak idején az URH és a Kontroll csoport révén az alternatív, szabadságpárti oldal egyik emblematikus alakja volt, felhívta őt is ezzel a találkozóval kapcsolatban, hogy számára mit üzen. De ő valószínűleg helyesen azt mondta, hogy „van itt valami szöveg, amiről beszélgettek, állítólag könnyűzenei stratégia”, és amely akkor még nem volt nyilvános. Ebben igazat adott neki, abban állapodtak meg, hogy várják meg a szöveg megjelenését, olvassák el és utána térjenek vissza rá. Ő is örömmel mondta, hogy persze, akkor boldogan beszél és ad interjút – tette hozzá.

„Sziámi történetében én valami sötét, ördögi kísértésként mondtam volna, hogy ha szidja Bródyt (emiatt), címlapsztori lehet, és ő ennek hősiesen ellenállt”. De egyszerűen nem volt kísértés, volt egy interjúfelkérés, megbeszélték, hogy az interjút akkor készítik el, amikor már látták a szöveget – hangsúlyozta. Ő pedig egyáltalán nem állt ellen, hanem később leültek hosszan beszélgetni, ebből lett egy négyoldalas nagyinterjú, ahol Sziámi elmondta, hogy mennyire egyetért Demeter Szilárd könnyűzenei stratégiájával. Senki semmi rosszat nem akart vele tenni, mindenki elfogadta, hogy neki az a véleménye, hogy kell az országban egy ilyen stratégia – fűzte hozzá az újságíró.

Barát József elmondta, kedveli Sziámit, írt egy csomó emblematikus szöveget, ő volt a Sziget fesztivál és a Miskolci Operafesztivál egyik ötletgazdája, és egyébként most jelent meg róla egy kép az Erzsébetváros újság címlapján, amelynek ő a főszerkesztője. Vagyis nem neheztel rá, csak annak nem örül, hogy úgy keresi az igazolást magáról, hogy valami rosszat mond másról, „de hát előfordul az ilyesmi”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Stekovics Gáspár / Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2023. március 23., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György