„Klubrádió
Megbeszéljük...

Müller Péter Sziámi a Petőfi Zenei Tanácsról: Bekérdeztek a buták

23/03/2023 12:36

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Én be vagyok tiltva, mondta Müller Péter Sziámi a Megbeszéljükben, ahol arról is kérdezték, hogyan került éppen ő a mostani kormányzati kurzus díszzenészei közé a Petőfi Zenei Tanácsban. Szerinte beteg dolog a bal- és jobboldalizás, és anélkül jobban működne "ez az egész". Müller Péter Sziámi a testületben azért vállalt szerepet, mert húsz éve elköteleződött a Petőfi rádió mellett.

2023. március 22. Megbeszéljük / részlet, Müller Péter Sziámi (23.03.22.)
22:16
00:00

Az Orbán-kormány kultúrharcának bástyája, a Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség, ami Kovács Ákossal, Frenreisz Károllyal, Nagy Feróval létrehozta a Petőfi Zenei Tanácsot (PeZeTa). A tagok között felbukkant Müller Péter Sziámi is, aki nem tartozik a jelenlegi kurzus díszzenészei közé. Hogy kerül mégis oda? Ez a kérdés foglalkoztatja a közönséget, de Müller Péter Sziámi a Megbeszéljükben azt mondta, szerinte ez egyáltalán nem téma, pár ember kérdezte, "bekérdeztek a buták". "Okosan röviden" válaszolva, azt mondta, azért ült be a tanácsba, mert 20 évig petőfirádiós volt, műsort készített, és ő volt az elsők egyike, aki azt javasolta, hogy a Petőfiből "legyen magyar zenei rádió". Ezért mint mondta, "a szívén viseli, hogy jó legyen".

 
Müller Péter Sziámi And Friends Forrás: Facebook
 

 

Most a Petőfinél ugyanis műsorstruktúra-váltás lesz, a Petőfi Tanács a kétszáz fiatal mellett az idősekből azért jött létre, hogy műsoröltetekkel álljon elő, mondta Müller.

Hogy miképpen került oda? - arra azt mondta, ez egy rossz kérdés, mert benne ilyen típusú kérdések nem merültek fel, ugyanis ő nem bal és jobboldaliként határozza meg magát, és az szerinte káros-átkos, "amitől az ország élhetetlenné válik". Müller a maga értékítéleteit a tapasztalatai és érdeklődési köre alapján rakta össze, mondta. Szerinte ha nem lenne acsarkodás az országban, jobban működne ez az egész.

"Nem nagyon keresem a bűnöst", na nem mintha nem látna tisztán, tette hozzá, majd saját maga által nagyon nagyképűnek nevezve a kijelentést, azt mondta, szerinte tisztábban látja a helyzetet, mint azok akik szélsőséges véleményeket fogalmaznak meg balról vagy jobbról egyaránt. "Ezt beteg dolognak tartom" - mondta.

Szerinte a Petőfi tévé, a Petőfi rádió és a Hajógyár közszolgálati felületek, közszolgálatot teljesítenek. Ennek szerinte van jó oldala, hogy nem függnek  a bevételektől, és van rossz oldala, ami szerinte az, hogy az egészet áthatja az ideológia.

Ezután megdöbbentőnek szánt kijelentést tett: "A mai napig be vagyok tiltva". Erről azt mondta, a Petőfi tévében a koncertjeit nem adták le, a Petőfi rádióban pedig még régebben az akkori főszerkesztő betiltotta. "Levették a rotációról". Szerinte sok olyan dal megy a rádióban, amit ő írt, de olyan nem, amit ő adott volna elő.

Szó esett egy roma művészeti csoportról, amellyel a Felzárkózó Települések program keretében elkezdték járni a legszegényebb magyar településeket, "ahova nem hogy kultúra, de kenyér se jut el".