„Klubrádió
A lényeg

Demeter Szilárd a Petőfi Zenei Tanácsról: Fiatalok a csatába, öregek a tanácsba

22/03/2023 14:50

| Szerző: Klubrádió

Van az a miniszterelnöki mondás: fiatalok a csatába, öregek a tanácsba – így indokolta Demeter Szilárd a 24.hu-nak, hogy főleg hatvan év fölötti zenészek kerültek a  a Petőfi Zenei Tanácsba. Hozzátette, azt szeretné, hogy ne egy nagyra fújt gittegylet legyen a testület.

A Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség létrehozta a Petőfi Zenei Tanácsot. A testület célja, hogy "szakértelmükkel és meglátásaikkal elősegítsék (...) a magyar popkultúra jobbá tételét." Mások mellett tag lett Kovács Ákos, Nagy Feró, Frenreisz Károly és Németh Alajos is, aki 2015-ben arról beszélt: nem jó arról írni, hogy az Orbán-kormány lop, mert az rombolja az agyunk kristályszerkezetét

A magyar könnyűzene megújításával megbízott kormánybiztos azt nyilatkozta a Telexnek: a tanács összetétele teljesítményalapú, a felkéréskor a hozzáadott értéket nézték, „nem bárkinek a biológiai, avagy társadalmi nemét. Ezt soha nem néztem, mint ahogyan a szexuális szokások alapján sem szoktam megkülönböztetést tenni. Felkérésünket mindenki elfogadta.”

Ezért a 24.hu megkérdezte Demetert arról, hogy ez vajon azt is jelenti-e: nem találtak egyetlen női zenészt, aki méltó lenne a részvételre a tanácsban.

"Nem, ez azt jelenti, hogy számunkra sem a biológiai avagy társadalmi nem, sem a szexuális irányultság nem releváns tényező a munkában. Most így alakult. Egyébként honnan tudják, hogy nincs nő benne? Bárki tarthatná magát nőnek (csak nem coming outolt még), és amilyen világban élünk, ezt el kellene fogadnunk. Ha transzjogi aktivista lennénk, akkor az összes ilyen kérdezőt transzfóbiával vádolhatnám. Ezzel csak arra szerettem volna rámutatni, hogy mennyire nem releváns szempont valakinek a neme. Nem hiszek a kvótákban" – írta a portálnak Demeter, akinek koncertjét nemrég mi is megnéztük, amikor saját zenekarával lépett fel a munkahelyén.

A 24.hu arra is rákérdezett, hogy miért nincs negyven évnél fiatalabb tag a tanácsban, miközben a többség jócskán 60 év fölötti. Demeter úgy látja, egyebek mellett a fiatalok képviseletéről szól a Hajógyár (a PKÜ által 2021-ben indult kezdeményezést a hazai könnyűzenei és popkulturális szcéna gyájtőfelületének szánták). Mint írja, Dénes Adél, a PKÜ könnyűzenei igazatója folyamatosan kapcsolatban van a fiatal zeneipari szereplőkkel. Ő alanyi jogon vesz részt a tanács ülésein, és Demeter szerint becsatornázza a fiatalok tudását is. "De van az a miniszterelnöki mondás: fiatalok a csatába, öregek a tanácsba. Nekem fontos volt, hogy lényegesen nagy időtáv álljon a tagok tapasztalatai mögött. Olyan embereket hívtunk be, akik sokat láttak, sokféle helyzetet megéltek" – tette hozzá.

Azt is közölte, hogy a Petőfi Zenei Tanács összetételéről nem döntött ő egyszemélyben, hanem a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetősége és az ő könnyűzenei igazgatóságuk. Hogy tervezik-e változtatni a tagságot, arról azt írta: „az élet majd megmutatja”. Hozzátette, számára az a fontos, hogy kezelhető méretű, operatív munkára képes legyen a testület, „ne egy nagyra fújt gittegylet.” 

És hogy lehet-e már tudni, mi lesz a tanács pontos feladatköre, és milyen gyakran fog összeülni, arra azt válaszolta: "Most pár hétig mindenki gondolkodik, április második felében közösen döntünk az operatív munka módszertanáról stb.".

Demeter Szilárdról legutóbb akkor írtunk, amikor feloszlatta a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) fordítástámogatási kuratóriumát, mert támogatták a Meseország mindenkié  című mesekönyv fordítását. Akkor azt mondta: nem szeretne cenzúrát, de "a gyerekeink védelmét" mindennél fontosabbnak tartja.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)