„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi: Ha a budapestiek elutasítják, a Fudan kampusza nem épül meg

17/05/2021 21:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kész tények elé állította Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztinát a Fudan egyetem budapesti kampuszával kapcsolatos egyeztetésen. Ferencváros polgármestere szerint, amíg nincs lehetőség helyi népszavazásra, konzultáció során kérik ki a beruházásról a fővárosiak véleményét.

2021. május 17. Esti gyors - részlet 21.05.17. Baranyi Krisztina
07:00
00:00

Ahogy a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszának terveiről is egy oknyomozó portál révén szereztek tudomást, az egyetem helyszínéről szóló tájékoztatás azóta sem valósult meg. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter három hétig nem jelentkezett, de két törvényjavaslatot benyújtott, amivel az egyetemnek szánt területet leválasztaná a kormány a Diákváros területéről (amelynek így mindössze 20 szálakéka maradna meg).

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere szerint a hétfői tárgyalás során kész tények elé állította Palkovics őt és Karácsony Gergely főpolgármestert, aki hosszú és eredménytelen beszélgetésként értékelte a beszélgetést.

Baranyi a Klubrádiónak elmondta, hogy mindezektől függetlenül lesznek problémás részei a kínai egyetem projektjének, hiszen a kerület tulajdonában vannak bizonyos közterületek, amelyek kisajátításához is legalább 2 év kell. A politikus szerint merészebb lépésekkel nem próbálkoznak meg az előválasztások előtt.

 
Baranyi Krisztina Fotó: Facebook
 

Baranyi korábban helyi népszavazást kezdeményezett, azonban a veszélyhelyzet miatt erre még várni kell. A két városvezető ezért most az aHang segítségével egy online és offline konzultációt hirdetett, és azt szeretnék, hogy minél több fővárosi ember mondja el a véleményét arról, hogy szeretnék-e a Fudan Egyetem budapesti kampuszának felépülését. A konzultáción budapesti lakcímkártyával rendelkezők vehetnek részt. Megjegyezte, ha a budapestiek egyértelműen kifejezik nemtetszésüket – ahogy korábban a budapesti olimpia esetében is tették – a Fudan kampusza nem épül meg.

Másik ütőkártyája is van Budapestnek, mégpedig az atlétikai világbajnokság, amelyet a főváros rendez, nem pedig az állam. Hozátette, a vb lefújása azonban csak egy végső eszköz lehet. Ráadásul a rendezvény helyszínéül szolgáló stadion már épül.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Baranyi Krisztinával
2021.05.17., hétfő 18:39
Riporter: Dési János