„Vásároljon

Baranyi és Karácsony konzultációt hirdetett a Fudan Egyetemről

17/05/2021 14:58

| Szerző: Klubrádió/KL

„Különösen nem támogatjuk a ma megismertek alapján, és minden lehetséges jogi-politikai eszköz megragadunk, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne” – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel a Fudan Egyetem beruházásról folytatott tárgyalást követően. Palkovics pedig közölte, megépül, és 440 milliárd forintba kerül a Fudan kampusza.

Eredménytelen volt a megbeszélés Palkovics Lászlóval a Fudan Egyetem ügyében - mondta Karácsony Gergely Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével közös sajtótájékoztatóján. A főpolgármester szerint a kritikák, amiket eddig megfogalmaztak a beruházással szemben, igazak. 

Az innovációs és technológiai miniszter azért hívta meg a főváros és a kerület vezetését, hogy egyetértésüket kérje arra, hogy a Fudan Egyetem a Diákváros projekt helyén épülhessen fel - ezt mondta Baranyi Krisztina. 

A miniszter bejelentette, megépül, és 440 milliárd forintba kerül a Fudan Egyetem budapesti kampusza. A korábban kiszivárgott kormányzati anyagok szerint a kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, ami mellé a magyar állam még 100 milliárd forint támogatás is adna.

A Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzet
 
Budapest, 2021. április 27. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén Budapesten, a Nagyvásártelepen 2021. április 27-én. A déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól - jelentette ki Palkovics László. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Baranyi korábban helyi népszavazást kezdeményezett, azonban a veszélyhelyzet miatt erre még várni kell. A két városvezető ezért most az aHang segítségével egy online és offline konzultációt hirdetett, és azt szeretnék, hogy minél több fővárosi ember mondja el a véleményét arról, hogy szeretnék-e a Fudan Egyetem budapesti campusának felépülését. A konzultáción budapesti lakcímkártyával rendelkezők vehetnek részt.

A konzultációban 4 kérdés lesz, ebből hármat így ismertetett a ferencvárosi polgármester:
Akarja-e Budapest népe, hogy a Diákváros helyett egy kínai elitegyetem épüljön?
Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárd forintos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetemre, ahol 2,5-3 millió forintnál kezdődik a tandíj?
Akarja-e Budapest népe egyáltalán a Fudan beruházást?

(Forrás: 444.hu, Telex.hu)