„Klubrádió
Esti gyors

Az ukrán aktivistát is meglepte, hogy ennyire segítőkészek a magyarok

4/03/2022 19:02

| Szerző: Klubrádió/szg

"Arra számítottam, hogy a magyarok segíteni fognak, mert pozitív tapasztalataim voltak, de az összefogás mértéke engem is meglepett" – mondta Bohdan Herkaliuk, egy Budapesten élő ukrán férfi, aki a háborús menekülteknek segít önkéntesként.

2022. március 04. Esti gyors / részlet, Bohdan Herkaliuk (22.03.04.)
06:25
00:00

Bohdan Herkaliuk pár éve jött tanulni Magyarországra Ukrajnából, az egyetem elvégzése után állást kapott és azóta Budapesten él. A háború kitöréséről is itt értesült, a kezdeti sokk után pedig rögtön munkához látott, hogy a Magyarországra érkező menekülteket segítse, emellett folyamatosan azon dolgozik, hogy a családját kihozza Ukrajnából.  

A fiatal férfi az Esti gyorsban elmondta: 2019-ben jött Magyarországra, filmes képzésre, azután pedig egy tartalomgyártó cégnél helyezkedett el. Az ukrán-orosz-fehérorosz hármashatár környékéről származik, a szülei még mindig ott élnek. Próbálja őket rávenni, hogy meneküljenek, de egyelőre képtelenek hátrahagyni az életüket. Patriotizmusból maradnak és nem is akarnak nekiindulni az ismeretlennek, pedig jöhetnének hozzá is Budapestre. A szülei orvosok, még mindig dolgoznak egy kórházban.

Amikor kitört a háború, azonnal felhívta a szüleit, akik először el se hitték neki, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát. Pánikolt és az addigi legnagyobb félelmet érezte életében – idézte fel. Aztán felhívta az ottani barátait, köztük voltak, akik elhagyták az országot. De ők sem maradnak Romániában vagy Magyarországon, hanem mennek tovább nyugatra.

Bohdan Herkaliuk szállást próbál találni a menekülteknek és általános dolgokban segít. Ételt, ruhákat is oszt, tolmácsol, jegyek beszerzésében segít a református szeretetszolgálat munkájához csatlakozva (ők a Nyugati és a Keleti pályaudvaron is kint vannak). Szerinte az a legjobb megoldás, ha az ember felkeres egy segélyszervezetet, és nem egyénileg megy ki a pályaudvarokra. A szervezetek felveszik velünk a kapcsolatot, és szólnak, ha szükség van ránk.

„Arra számítottam, hogy a magyarok segíteni fognak, mert pozitív tapasztalataim voltak, de az összefogás mértéke engem is meglepett” – mondta Bohdan Herkaliuk. A legkülönfélébb szervezetek, magáncégek veszik ki a részüket a munkából, adományokat és létesítményeiket felajánlva – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy ha valaki segíteni akar, Ukrajnában most polifoamokra, elsősegély-felszerelésre, hálózsákra, takarókra van szükség elsősorban. 

A teljes beszélgetést fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. március 04., péntek 18:55
Riporter: Lay Viktória