„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Sikeres volt a harmadik ukrajnai kimenekítés is

4/03/2022 16:11

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben közölte, hogy sikeres volt a harmadik evakuációs akció Ukrajnából, 16 magyar, 3 osztrák és 1 francia állampolgár jutott el sikeresen Ungvárra. Arról is beszélt: a NATO továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy kimaradjon az orosz-ukrán háborúból.

Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter Brüsszelben, a NATO-külügyminiszterek rendkívüli értekezlete után; az eseményről a Telex számolt be.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a NATO továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy kimaradjon az orosz-ukrán háborúból.

Közölte, a legfontosabb feladat Magyarország és a magyar emberek védelme, a magyar honvédség pedig meg tudja védeni a magyar határokat. Továbbra is áll, hogy Magyarország sem fegyvereket, sem katonát nem küld Ukrajnába, ahogy a fegyverszállítmányok áthaladását sem engedélyezi – tette hozzá.

A miniszter szerint biztosított az ország gázellátása, minden a szerződések szerint megy. 

Elmondta: sikeres volt a harmadik evakuációs akció Ukrajnából, 16 magyar, 3 osztrák és 1 francia állampolgár jutott el sikeresen Ungvárra. Azt is szóba hozta, hogy zajlik az ideiglenes lvivi nagykövetség kialakítása.