„Klubrádió
A lényeg

Az Európai Bizottság alelnöke: Ezt kicsit elhamarkodta Orbán

4/03/2022 19:18

| Szerző: Klubrádió

"Kicsit elhamarkodta Orbán Viktor azt a kijelentését, hogy ha cselekedni kell, akkor Brüsszelre nem, csak a nemzetállamokra lehet számítani" – reagált a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújára Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke a hvg.hu-nak.

Az Európai Bizottság alelnöke magyarországi látogatása végén találkozott újságírókkal, köztük a hvg.hu tudósítójával, ekkor közölte, hogy az Európai Unió már kedden dönt arról a „hat számjegyű” támogatásról, amelyet Ukrajnának és azoknak az uniós tagállamoknak nyújt, amelyeket a legjobban sújtanak a háború következményei. Az összeget ráadásul később, ha szükséges, növelni is lehet (bár ekkor már az Európai Parlament hozzájárulása is kell majd hozzá).

A támogatást Magyarországnak kérnie – vagy adott esetben visszautasítania – sem kell, ha döntenek róla, akkor automatikusan jár – olvasható a hvg cikkében.

Amelyben azt is megjegyzik, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában a menekülthullámra utalva mondta, nem tudja, „mi a jóistent csinálnak Brüsszelben, és hogy mire várnak, meg hogy mikor adnak majd bárkinek pénzt".

„Meg is jegyeztem neki a találkozónkon, hogy elsiette ezt a kijelentését” – mondta néhány órával később az Európai Bizottságnak az európai életmód előmozdításáért felelős biztosa (ez nagyjából a bevándorlók beilleszkedésének segítését jelenti). A görög politikus nemcsak a miniszterelnökkel és Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozott, de a magyar-ukrán határra is ellátogatott.

Ahogy a cikkben hozzáteszik, Szkínász csak pozitívumokat tudott mondani arról, amit a határon tapasztalt. A biztos a hvg.hu-nak azt is elmondta: kötelező kvótáról akkor sem lehet szó, ha egyetlen tagállamba érkezik a menekülők többsége.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)