„Klubrádió
A lényeg

Orbán nem ejtette ki Putyin nevét a szokásos pénteki rádióinterjújában

4/03/2022 09:59

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor hagyományos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában főleg Brüszel és az ellenzék volt terítéken, ezzel szemben az orosz elnök neve egyszer sem hangzott el, és a magyar miniszterelnök a háborút is csak "krízis”-nek nevezte.

A 444.hu összefoglalója szerint Orbán Viktor ezt mondta a ...

A menekültekről...

"Találkoztam a Magyarországra menekültekkel, sokukkal beszéltem, tipikusan a belső ukrajnai területekről jönnek. Vannak persze kárpátaljai magyarok és ukránok is, őket jól ismerjük, mert a mieink, de nagyon sokan jönnek belső Ukrajnából is, ukránok, meg harmadik országból is. Azt hiszem, a harkivi egyetem menekült diákjairól lehet szó, találkoztam indiaival, nigériaival, kínaival is, és nem is egy-kettővel. Ők nem maradnak Magyarországon, hanem hazamennek” – mondta Orbán, aki hozzátette, hogy „az ide érkezőknek a 70-80 százaléka tovább megy, őket elviszik a határtól, velük teendőnk jelenleg nincs”, viszont "sokan jönnek olyanok, akiket be kell oltani, és kezelni kell betegségeiket, mielőtt az ország belsejébe engednénk őket”.

Brüsszelről...

A miniszterelnök elégedetlen volt Brüsszel aktivitásával, mert szerinte "Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, nem tudom mi a jóistent csinálnak Brüsszelben, meg hogy mire várnak, meg mikor adnak pénzt. (...) Nem kell várni senkire, különösen nem rájuk. (...) Egy fillért nem adtak a kerítésre, a migrációs nyomásra.” Orbán szerint a háború "kárvallottjai többek között az ukránok után, ennek mi vagyunk, a szomszédos ország”, mert "szankciók fognak életbe lépni, a szankciók árát leginkább a szomszéd fizeti meg”. 

A szomszédban zajló háborúról...

az országvezető úgy fogalmazott, hogy "amit most látunk, az a krízisnek, ennek a válságnak az eleje", mintha csak egy természeti katasztrófa lenne Ukrajnában. Szerinte tárgyalni kellett volna, "de nem Magyarország dolga, hogy a világpolitika dolgait elrendezze, ez nem a mi zakóméretünk”, viszont "mi segíteni tudunk a nagyoknak, hogy ha időnként elakadnak”.

A miniszterelnök szerint "betonszilárdságú biztonságunk van, Magyarországot baj nem érheti. Egy esetben lehet baj, ha a józan eszünket elveszítjük és belesodródunk ebbe a háborúba. A saját magunk butaságától nincs olyan NATO, ami meg tudna védeni ... Lehet okoskodni geopolitikáról meg biztonságról, de ezek alatt vagy fölött ott van az ember, aki meghal. Egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni, ezért mondom, hogy nyugalom, stratégiai nyugalom”.

„Aki azt állítja, hogy a NATO megvéd bennünket, az téved. Akkor védenek meg minket, ha mi is készen állunk, hogy megvédjük magunkat” – fejtette ki álláspontját Orbán a hazai haderőfejlesztésekkel kapcsolatban is.

A Sberbankkal kapcsolatban ...

úgy fogalmazott, hogy az "elúszott”, és "az a pénz ami ott most elment, hiányozni fog a magyar gazdaságból”

... és a baloldal sem mradhatott ki a beszélgetésből...

"Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebb lesz a bajunk, ezért helyes, ha Magyarország békepárti” – mondta Orbán, aki úgy látja, hogy "a baloldal a háború oldalán áll, akkor is, ha nem tudja”, és szerinte "a baloldalnak a háborúba sodródó javaslatainak ellen kell tudni állni”. Majd miután hosszan beszélt a baloldalról, elmondta, hogy most nem a kampány a legfontosabb.