„Klubrádió
Esti gyors

"Amit Magyarországon piacvédő intézkedésnek neveznek, az az uniós belső piac megsértése"

10/05/2023 20:43

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az Európai Parlament szerdán szavazott egy gazdálkodási jelentésről, amelyben Magyarországot a belső piac szabályait megsértő tagállamként írják le. A jövőhéten érkezik az EP költségvetési ellenőrzési szakbizottságának delegációja, olyan európai cégek képviselőivel is találkoznak majd, amelyek hátrányt szenvedtek a kormány tevékenysége miatt. Ha a szakbizottság arra jut, hogy nem csökkentek érdemben a korrupciós kockázatok az országban, annak nincs közvetlen következménye, de erősítheti azt a hangulatot, hogy az uniónak keményebben kellene fellépnie  – mondta Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója az Esti gyorsban.

2023. május 10. Esti gyors - részlet Arató László 2023.05.10.
06:37
00:00
Az Európai Parlament (EP) szerdán szavazott a 2021-es gazdálkodásról szóló jelentésről, ami külön kitér Magyarországra, mint a közös piac szabályait megsértő tagállamra.

Bírálja az Orbán-kormányt, amiért "szelektíven és részrehajlóan tagad meg engedélyeket", önkényesen, szigorú feltételeket és korlátozásokat határoz meg" azzal a céllal, hogy bizonyos külföldi vállalkozásokat gazdaságilag meggyengítsenek", annyira, hogy végül a kormány, vagy az ahhoz közeli oligarchák "ellenséges felvásárlást" tudjanak végrehajtani, a cégek valós értékénél jóval alacsonyabb áron – számolt be a Népszava.

Nemcsak ebben a jelentésben kerül elő az a probléma, hogy a kormánynak túlzott politikai ráhatása van egyes szektorokra. Magyarország rendre jogvitába kerül az unióval, mivel az EU-ban úgy látják, hogy "amit Magyarországon piacvédő intézkedésnek neveznek, az tulajdonképpen az uniós belső piac megsértése, a szabályainak áthágása" – mondta Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója az Esti gyorsban.

 
Európai Parlament
 
Forrás: Pixabay
 

Május 15-17. között Magyarországra látogat az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának delegációja, amely részben ezt a problémát fogja megvizsgálni, ezért érintett európai cégek képviselőivel is találkoznak majd. Általában véve pedig arra lesznek kiváncsiak, hogy Magyarország úgy tudja-e majd felhasználni az uniós forrásokat, hogy azzal ne legyen probléma, sikerült-e csökkenteni a korrupciós kockázatokat – mondta Arató.

A kormány szerint a tavaly őszi intézkedésekkel – ekkor állították fel például az Integritás Hatóságot – eleget tettek a követelményeknek, de ezt általában véve az EP-képviselők és az Európai Bizottság (EB) sem hiszi el. Most a delegáció a helyszínen próbálja feltérképezni a viszonyokat – magyarázta Arató.

A látogatás után elkészülő jelentés önmagában persze nem dönt el semmit, sok ilyen készült már. Ugyanakkor erősítheti azt a hangulatot, hogy Magyarországon gondok vannak a pénzekkel. Márpedig ez a hangulat jellemző: EP-képviselők a cikk elején említett, az unió 2021-es gazdálkodásáról szóló jelentése kapcsán kifejezték, a Magyarországgal kapcsolatos tények a források 100 százalékos befagyasztását indokolták volna, szerintük "még keményebben kellene fellépnie a Bizottságnak és nem kéne engedményeket tennie". Ha a költségvetési ellenőrzési bizottság delegációja úgy találja majd a látogatáson, hogy még mindig jelentős korrupciós kockázatok vannak, az erről írt szakbizottsági jelentés megtámogathatja az EB későbbi döntéseit – értékelt Arató.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattinva hallgathatják meg.

Esti gyors/ interjú Arató Lászlóval
2023. május 10., szerda, 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor