„Klubrádió
A lényeg

EP-delegáció jön Magyarországra megnézni, hogy is áll éppen a korrupció elleni harc

31/03/2023 08:09

| Szerző: Klubrádió

Május 15-17. között Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége – értesült a Népszava.

A delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét és megvizsgálja, hogy Magyarország képes-e lesz megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

 
A felcsúti kisvasúton 2017-ben már utazott egy EP-delegáció
 
(Wikimedia Commons)
 

A jogállamisági eljárás keretében befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhóz csak azután juthat hozzá Magyarország, hogy teljesített számos korrupcióellenes intézkedést és részben megreformálta a bírósági rendszerét.

A testület korábban is küldött tényfeltáró missziót Magyarországra. 2017. szeptemberében delegációjuk felkereste egyebek mellett a felcsúti kisvasútat is. A látogatásról készült feljegyzés megemlítette, hogy az 1,7 millió eurós uniós támogatással megépült felcsúti turisztikai látványosságon naponta 63-an utaznak – elevenítette fel a lap.