„Hírek
A lényeg

Medián: A fideszesek teljesen máshogy látják a válság okait, mint a többiek

29/03/2023 15:51

| Szerző: Klubrádió

Abban nincs vita, hogy gazdasági válság van, az okokról viszont már eltérnek a vélemények pártszimpátia szerint. A teljes népességen belül a három fő ok a korrupció, a gazdaságpolitika és a háború, míg a Fidesz-szavazóknál a szankciók, a háború és a bevándorlás.

Abban nincs vita, hogy válság van, az okokról már megoszlik a különböző pártokhoz vonzódó emberek véleménye. A magyar lakosság elsöprő többsége, több mint négyötöde nagyon vagy eléggé súlyosnak érzékeli a magyar gazdaságra nehezedő válságot, és csak elenyésző számban vannak olyanok, akik szerint egyáltalán nincs gazdasági válság, ez derült a HVG360-on megjelent, Medián által készített kutatásból.

A februári felmérésben azt is megkérdezték az emberektől, hogy szerintük mik a válság legfőbb okai. A kutatók által felkínált válaszlehetőségek közül a belső okok kapták a legmagasabb pontszámot. A teljes szavazókorú népességben a korrupció 77 pontot ért el, ezt követte a gazdaságpolitika (63 százalék), a háború (60 százalék), a szankciók (57 százalék), a koronavírus (47 százalék), az időjárás (45 százalék) és utolsó helyre futott be a bevándorlás (41 százalék).

A Fidesz-KDNP szavazóinál viszont első helyre kerültek a szankciók 77 százalékkal, ezt követi a háború (76 százalék), a bevándorlás (61 százalék), a korrupció (55 százalék), a koronavírus (53 százalék), az időjárás (51 százalék) és a gazdaságpolitika (29 százalék).

A lapban kiemelik: annak, hogy a pártszimpátiában megmutatkozó Fidesz-többség ellenére a kormánykritikus szempontok kerültek a lista élére a teljes népességen belül, az lehet a magyarázata, hogy ezeket még a kormánypárti szavazók egy része is a magáévá tette. A tavaly együtt indult ellenzéki pártok híveinek pedig elsöprő többsége (és a Kétfarkú Kutya Párt szavazóinak jó része) egyértelműen ezekben találja meg a válság elsődleges kiváltó okait.