„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Aki nélkül nincs előadás – Géczy István az Ötösben

4/03/2023 09:02

| Szerző: Timár Ágnes

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Géczy István ügyelő volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. március 03. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. március 03., péntek 10:05)
89:54
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

A Nemzetiből a Nemzetibe vezetett az útja, de közben több állomás is volt Géczy István pályafutásában. Ráadásul korán megismerkedett a színház világával.

1973-ban kamaszkorában részt vett egy tüntetésen, amelyen kokárdát viselt. A rendőrök bevitték a többi fiatal tüntetővel együtt, és a büntetése része volt, hogy 5 évig nem jelentkezhetett felsőfokú intézménybe. Az érettségi után tehát munkába állt, elkerülendő a közveszélyes munkakerülő meghatározást.

Eredetileg fel sem merült benne, hogy ügyelő legyen, habár a színházat mindig szerette, a középiskolában közönségszervező volt. Ezért is volt ismeretsége az akkori Nemzeti Színházban. Jelentkezett is, és egy olyan munkát szeretett volna kapni, ami hasonlít a korábbi szervezői feladataihoz. Ezt nem tudták felajánlani, de behívták amolyan mindenesnek. Ebből lett utána az ügyelői munka. Egy olyan legendától tanulta meg a szakmát, mint Zsolt István, akinek a Major Tamáséval azonos fizetése volt a tudása és nimbusza miatt. De bármennyire is elismert volt a szakmájában, azt is tudta, hogy a titulusával mi jár, milyen etikett jellegű kötelezettségeket kell betartani, mint például, hogy az ügyelő nem megy be a színészeknek fenntartott büfébe. Ezt is továbbadta Géczy Istvánnak.

A beszélgetésből kiderült, hogy amióta a pályán van, azóta tanulja, hiszen folyamatosan fejlődik a színháztechnika, másképp működnek ma már a süllyedő gépek, a forgó színpadrészek. Géczy István dolga a logisztika, illetve a munka sokszor a folyosón lézengő, eltévedt vagy elkésett nézők irányítgatását is jelenti.

A Thália Színházba azért ment át Géczy István, mert bizonytalan lett a Nemzeti munkatársainak akkorra a helyzete.

Géczy István elmondta, hogy eleinte Kazimir Károllyal nem volt szakmailag jóban, mert ő hajlamos visszabeszélni az igazgatónak is, ha úgy érzi.

Nagy meglepetés volt számára, hogy a régi vágású, komolyan szervezett Nemzeti után a Thália Színházat egy kopott kocsmának érezte. Kevés és rossz minőségű, elavult felszereléseik voltak, így ez megnehezítette a munkát. Ennek ellenére maradt.

1983-ban lett főügyelő, még Kazimir Károly igazgatósága idején. Hozzátette ugyanakkor Géczy István, hogy nem tartja sokra ezeket a titulusokat. Szerencsés, ha a főügyelő a legjobb szakember a háttérben dolgozók között, de nem mindig van így.

Összesen 24 évig volt a Tháliában, amely ez idő alatt többször váltott nevet és igazgatót, többször alakult át.

Géczy István ma már újra a Nemzeti Színházban dolgozik, habár az új Nemzetiben, és már csak félállásban. Közben Ausztriában is dolgozik ügyelőként két színházban.

Géczy István úgy fogalmazott, hogy elkezdte megvalósítani a bakancslistáján szereplő álmait. Legfőképpen az elmaradt utazásokat pótolja. Készül Grúziába, Nepálba, Rómába és Barcelonába is.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös
2023. március 03., péntek 10:05
Műsorvezető: Gálvölgyi János