„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Dunai Tamás színész

23/02/2023 13:21

| Szerző: Klubrádió

A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész 73 éves volt.

Dunai Tamást otthonában, tragikus hirtelenséggel érte a halál szerdán – közölte a család csütörtökön az MTI-vel. A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész 73 éves volt.

Dunai Tamás múlt héten az Élni jó című műsorunk vendége volt, ahol arról beszélt nincs recept a boldogsághoz, de abban biztos, hogy mindig mosolyogva kell kezdeni a napot, hiszen a mosoly egy olyan görbe, amely mindent egyenessé tesz.

Dunai Tamás 1949. július 7-én született Mohácson. 1973-ban Szegeden magyar-francia szakon végzett a József Attila Tudományegyetem Bölcsésztudományi karán, majd 1976-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát.

A főiskola elvégzése után a Madách Színház tagja lett, 1992-ig ott játszott, majd szabadúszóként dolgozott, az utóbbi években pedig a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház állandó fellépőjeként láthatta a közönség.

Pályája csaknem 50 éve alatt száznál több emlékezetes színházi szerep, több tucat film- és televíziós szerep megformálása kötődik nevéhez. Rendszeres közreműködője volt a Madách zenés darabjainak, a Macskáknak, a Doctor Herznek és a Mária evangéliumának, számos vers- és sanzonfelvétel őrzi emlékét. Játszott többek között a Teketória, az Angi Vera, a Dóra jelenti, az Állatkerti mesék, a Gyanú és a Made in Hungária című filmekben is. A rádióban Hans Castorp szerepét játszotta Thomas Mann A varázshegy című művében. Önálló estjeit Olvasólámpa zenével, Szikrák jégkockával címmel adta elő.

Gyakran fellépett a Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként is, Magyarországon és külföldön egyaránt. Tagja volt a Színészzenekarnak, klarinéton és szaxofonon játszott. 2006 szeptemberétől a Madách Musical Műhely osztályvezető tanára volt. 2004-ben rendezőként is bemutatkozott az Ez nem ugyanAz című musical esttel.

1985-ben Jászai Mari-díjat, 1989-ben Greguss Zoltán-díjat kapott. 1997-ben érdemes művész kitüntetésben részesült. 1998-ban Emerton díjat, Az év musical énekese elismerést vehette át. 2000-ben Mensáros-díjjal jutalmazták művészetét. 2015-ben Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott, a következő esztendőben pedig szülővárosa, Mohács díszpolgárává választották. 2017-ben Tolnay Klári-díjjal tüntették ki. 2022-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották.

(Forrás: Telex)