„Klubrádió
Szavakon túl

Szabó Győző pénzért és szerelemért nem harcol

21/02/2023 17:34

| Szerző: Klubrádió

Szabó Győző Jászai Mari-díjas színészt nem kell bemutatni, a Katona József és a szombathelyi Weöres Sándor Színház után most a Thália Színház tagja. Népszerűségét a filmes sikereinek is köszönheti, a Valami Amerika és a Magyar vándor főszereplőjét sokáig a Beugró című műsorban is láthattuk. Megírta a drogfüggőséggel sok évig vívott harcát, amelyet a Toxikóma című film is bemutatott. Azt azonban sokan nem tudják róla, hogy igazi pacifista, és a marcona külső ellenére könnyedén elsírja magát egy érzelmesebb filmjelenet láttán. Magáról azt mondja, csapnivaló grafikus, félművelt színész, viszont kib*szott jól vezet.  

2023. január 15. Szavakon túl (2023. január 15., vasárnap 13:00): Szabó Győző
51:45
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Kadarkai Endre

Szabó Győző a téli idő ellenére is motorral érkezett a felvételre, szüksége van a szabadság apró illúzióira, hogy ne égjen ki. Nagyon szeret utazni, de olyan helyekre megy szívesen, ahol megismerheti a hely valódi arcát. Szívesen elmenne egy évig horgászni Balira, de ezt jelenleg a család mellett nem teheti meg. Ez a fajta szabadság ugyan hiányzik neki, de próbálja összerakosgatni apró szabadság morzsákból.

A mai napig úgy érzi, van mit tanulnia, elsődlegesen türelmet. Néha úgy érzi, nincs idő semmire, hatszáz dolgot szeretne egyszerre mondani. Kollégái gyakran félre is értik praktikus, száraz hangvételét, pedig semmi sértő szándék nincs benne. Egyszerűen csak nem beszél mellé, szakmai kérdésekben mindig kiáll másokért és magáért. 

Nagy nőcsábász hírében állt, párját, Rezes Juditot annak idején kifejezetten óvták tőle. Azt mondja, pedig a csajozás nála csak bizonyítási vágyból fakadt. Valahol nagyon mélyen még most is az a vidéki kisfiú, aki megszeppenve áll, ha nagy színészekkel kell együtt játszania. Ugyanakkor büszkeséggel tölti el, hogy honnan hova jutott, ráadásul mindent egyedül csinált végig az úton.

Nem ismeri az irigységet, a haragot és a bírtoklást sem. Egyszer tetten érte a lakásában az akkori barátnőjét egy másik férfival, nem rendezett jelentet, nem vitatkozott, elment aludni. Azt mondja, pénzért és szerelemért nem harcol. Aikidóban ismert kifejezés a kuzushi, mivel ebben a sportban nem lehet tökéletesen véghezvinni egy technikát sem anélkül, hogy ne billentenénk ki az ellenfelünket az egyensúlyából. Szereti az életben is alkalmazni ezt a módszert, a váratlan reakciókkal senki sem tud mit kezdeni.

Szabó Győző szerint ő mindig kicsit kívülálló lesz a szakmában, mivel nem tanulta színészetet. Ez egy soha el nem múló érzés benne, olyan mint egy kis kihúzatlan tüske. Szakmailag beért, úgy érzi jó formában van, egyensúlyban az ő „szabógyőzőségével”. Azt meséli, sosem vált számára gyárrá a színház, nagyon szeret játszani. Sose az egyszerű utat választja, nincsenek technikai mankói, ösztönösen, őszintén játszik. Bátor színésznek vallja magát, a színpadon minden gátlását elengedi. Bármikor levetkőzik meztelenre, ha a szerep megkívánja, de a csóktól és a pofontól tart. Az utóbbihoz pacifista, a csókot pedig túl intimnek tartja.  

Nem szégyelli, hogy bármikor elsírja magát egy érzelmesebb filmen, vagy helyzetben. Neki az is természetes, hogy kifejezi a szeretetét a környezetének, nem telik el nap, hogy ne ölelné meg a gyerekeit, vagy ne mondaná nekik hogy szereti őket.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Kadarkai Endre / Facebook

Szavakon túl/Szabó Győző
2023.01.15., vasárnap 13.00
Műsorvezető: Kadarkai Endre