„Klubrádió
Szavakon túl

Celebnek túl színész, színésznek túl celeb

17/11/2022 12:37

| Szerző: Klubrádió

Járai Máté Jászai Mari-díjas színész, műsorvezető, Maár Gyula rendező unokája, és Illés Béla író dédunokája, valamint Törőcsik Mari fogadott unokája. A megosztó személyiségű színésszel Kadarkai Endre beszélgetett a Szavakon túlban.

Járai Máté sokáig nem is mondta ki, hogy színész, ez neki olyan kiváltságot jelentett, mintha azt mondaná valakire, hogy király. Ma már szeretné hinni, hogy elmondhatja magáról, hogy ez a szakmája. Különösen abban érzi az erejét a színpadon, hogy rengeteg energiát fektet bele egy szerepbe. Szerinte ugyanis az, hogy mennyire lesz jó egy karakter, csak a belefektetett energián múlik, de az, hogy mennyire lesz sikeres, az már a kvalitáson.

Úgy gondolja, azért tartják őt érdekesnek, mert sok olyan dologról beszélt, amiről mások nem szoktak. Nyíltan vállalta biszexualitását, alkoholista szüleit, idegösszeomlását és nyitott házasságát is. Úgy érzi, ezekkel együtt kerek egész, vagy így fogadják el vagy sehogy. Persze, azt is tudja, mindenkinek úgyse lehet megfelelni és már nem is akar. Őt sose lehetett bekategorizálni, igazából nem tartozik sehova. A celebvilágban túlságosan színész, a színészvilágban túlságosan celeb.

 
Járai Máté Facebook
 

Mára már elfogadta, hogy sokakat irritál a belőle áradó feminitás, a látszat szabadsága és könnyedsége. Azt mondja, ebben az önazonosságban és önelfogadásban rengeteg munka van, el kellett mennie a falig. Negyvenévesen, amikor idegösszeomlást kapott, ugyanazok a nyugtatók, kedélyjavítók voltak az éjjeliszekrényén, mint az anyjának anno. Ekkor értette meg, hogy a sorsunkat nem tudjuk elkerülni, végig kell menni az úton. A színészethez azonban kellenek a mélységek és a fájdalmak, így ma már nem cserélné el semmiért az életét és a nehézségeket.

2022. november 06. Szavakon túl (2022. november 06., vasárnap 13:00): Járai Máté
54:25
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Kadarkai Endre

Azt mesélte, senki nem hitt benne, a menekülés vitte előre. Egész életében valaki akart lenni. Hisz benne, hogy az álmok valóra válnak, csak nem feltétlen abban a sorrendben és nem pont úgy, ahogyan elképzeljük. Nagymamáját, Törőcsik Marit is meg kellett győznie, hogy jó színész. Halála előtt ment el csak megnézni fogadott unokáját a Tháliába, a Kripliben, ahol állva tapsol Máténak a közönség.

Ma már tudja, mi a titok: aki szereti önmagát, az nem kerül rettentő mélyre. Többször képes megveregetni a saját vállát és megdicsérni magát, ha valamit jól csinált.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Szavakon túl/Járai Máté
2022.november 6., vasárnap 13.00
Műsorvezető: Kadarkai Endre