„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Magyarok a nagyvilágban – Bokor Balázs az Ötösben

25/02/2023 09:24

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Bokor Balázs, egykori nagykövet, a Magyar Hollywood Tanács elnöke volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. február 24. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. február 24., péntek 10:05)
91:57
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Jemenben, Líbiában, Szíriában és Libanonban volt többek között diplomata Bokor Balázs, mielőtt a Magyar Hollywood Tanácsot megalapította.

A műsor elején arról kérdezte Gálvölgyi János, hogyan kezdődött a pályája, illetve milyen családi háttérrel vágott neki a nagyvilágnak. Kiderült, hogy Bokor Balázs apukája állomásfőnök volt Alsóörsön, és a MÁV kötelékében maradt akkor is, amikor már a fővárosba költöztek, édesanyja a háztartást vezette.

Bokor Balázs a Fazekas Gimnáziumban tanult, és már akkor érdekelte a külpolitika, a történelem és az idegen kultúrák. 

Jelentkezett a diplomata képzőbe, Moszkvába, és annak elvégzése után a Külügy Minisztériumban lett gyakornok. Bízott benne, hogy Japánba kerül, mert a nyelvet már tanulta a gimnáziumban. Ennek ellenére az arab területeket ajánlották fel, mondván, hogy ő ismeri a keleti nyelveket.

Nem szeretett volna odamenni, de az apja tanácsára elfogadta, mert tudták, hogy ha most nemet mond, később nem kap hasonló ajánlatot. Így végül utazott.

 
Gálvölgyi János és Bokor Balázs
 kép: Klubrádió
 

Bokor Balázs elmondta, kellemes meglepetés volt a megbízatás. Rengeteget tanult a szakmáról; megismerte a feladatköröket, a kapcsolat felvételi lehetőségeket és persze a diplomáciai hierarchiát.

Ráadásul, tette hozzá, a hetvenes években az egy szép és nyugodt terület volt, a magyar diplomaták pedig mindent megkaptak, amitől otthonosan érezték magukat, pontosabban, amitől Magyarországi hangulatuk lehetett; még az étterem is magyar személyzetből állt.

Sok meglepő tapasztalat is érte Bokor Balázst, például egy beduin törzsnél tett látogatásnál egy párolt teveszemet kellett megennie.

Mivel a történelmen és kultúrán kívül a film is igazi szerelme volt Bokor Balázsnak már gyerekkorában (még statisztált is több jelentős alkotásban), így mikor 2007-ben Los Angelesbe került, a mozi iránti szenvedélyének is élhetett. Több díjátadón, gálán részt vehetett, hírességeket ismert meg és persze képviselte a magyar filmművészetet. 2012-ben járt le a mandátuma, és ezzel véget ért a diplomáciai munkája. Innen datálható a filmekkel kapcsolatos újabb karrierje, a Magyar Hollywood Tanács létrehozása és működtetése, amelynek lényege, hogy magyar származású hollywoodi filmeseknek állítanak emléket. Sok esetben a leszármazottakat kell felkutatniuk, és amint az illető magyarországi szülőhelyét fellelik, emléktáblát helyeznek ki, műsorokat, programokat szerveznek, hogy ne csak a legismertebbek maradjanak meg az emlékezetünkben, hanem azok is, akik vágóként, díszlettervezőként dolgoztak a film fővárosában.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2023. február 24., péntek 10:05