„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Több mint bábjáték – Teszárek Csaba az Ötösben

18/02/2023 10:41

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Teszárek Csaba bábművész volt; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. február 17. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. február 17., péntek 10:05)
89:05
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Teszárek Csaba Meczner János osztályában végzett a Színművészeti Főiskolán, majd hozzá, a Budapest Bábszínházba szerződött 2004-ben.

A beszélgetés elején tisztázták, hogy már jó ideje több a bábművészet, mint gyerekműfaj. Rengeteg felnőtteknek készülő előadást lehet már látni több helyen. Ezeknél az alkotásoknál gyakran nagyon innovatív megoldások valósulnak meg.

 
Gálvölgyi János és Teszárék Csaba
Fotó: Klubrádió
 

Teszárek Csaba elmondta, szerencsére a meghívott prózai rendezők abszolút partnernek tekintik a bábművészeket, hiszen a bábfigurák használata mellett természetesen színészek is.

Vendégünk hozzátette, a kezdetekkor játszott prózai előadásokban, például a Thália Színházban. De ma is jár castingokra, és ha éppen kiválasztják, akkor feltűnik filmekben is. Az áttörés még nem történt meg, de nem tartja teljesen zárt világnak a bábszakmát, ahonnan ne lenne út a bábok és maszkok nélküli színjátszásba.

Teszárek Csaba hangsúlyozta, hogy eleve nem jelentkezett színészszakra a főiskolán, hanem egyenesen bábszakra ment, és Meczner János első bábos osztályába járt, ahol nem csupán a különböző bábstílusokat tanulta meg – amelyeket fel is sorolt az adásban – hanem a színészmesterség alapjait is.

Kiderült a beszélgetésből, hogy sokféle módon felkészülnek a bábművészek egy-egy előadásra, de azt nem nevezné próbának. Teszárek Csaba elmondta, hogy sokszor elismétlik a koreográfiát, gyakran megölelik egymást a kollégákkal, és átadják az energiákat. De arra is volt példa, tette hozzá, hogy amikor állatokat kellett játszaniuk, az Állatkertbe is elmentek, "mintát venni".

A beszélgetésben kitértek a maszkok fontosságára is, amely sokszor meghatározza, hogy az adott figura éppen bábként vagy emberként jelenik meg a nézők előtt.

Teszárek Csaba elmondta, ő még abba a generációba tartozik, aki találkozott az igazi nagyokkal, mint amilyen például Blasek Gyöngyi, és sokat tanult tőlük.

A műsort a fenti lejátszóra akattintva hallgathatják meg.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2023.02.17., pémntek 10:05
Szerkesztő: Timár Ágnes