„Klubrádió
Megbeszéljük...

A HÖOK elnöke szerint a tanároknak nem annyira tüntetniük, inkább bizonyítaniuk kellene a kormány felé

9/12/2022 17:32

| Szerző: Klubrádió

Amikor a kormánypárt képviselői kimondták, hogy a pedagógusbérek emelésére, a munkaterhek optimalizálására szükség van, ott tüntetésekkel már nem sokat lehet előremozdítani – mondta a HÖOK elnöke.

2022. december 09. Megbeszéljük - részlet - Murai László 2022. 12. 09.
13:31
00:00

Mi az oka,  hogy az egyetemi ifjúság nem igazán állt oda a középiskolai diákság mellé a tüntetéseken? – próbálta megtudni a HÖOK elnökétől a Megbeszéljükben Bolgár György.

Murai László igyekezett leszögezni, hogy egyetemisták is kinn vannak az utcán, ők is próbálják támogatni a diákok és a pedagógusok ügyét. Az, hogy ennek nincs szervezett kerete, nem jelenti azt, hogy az egyetemista ifjúság nominálisan ne fejezné ki a véleményét. De hozzátette: hogy mikor jó csatlakozni egy ilyen tüntetéshullámhoz, az kétséges, hiszen látható, hogy a tüntetés, mint eszköz érdekérvényesítési szempontból nem a legerősebb, nincs túl nagy reálpolitikai foganatja. 

"Kommunikációs szempontból mi is érezzük, hogy a szolidaritást ki kell fejezni, de amikor politikai konszenzus van, amikor a kormánypárt képviselői kimondták, hogy a pedagógusbérek emelésére, a munkaterhek optimalizálására szükség van, ott tüntetésekkel már nem sokat lehet előremozdítani.

A valódi kérdések a tárgyalóasztalnál fognak eldőlni."

A kérdés tehát nem az, hogy hány tüntetést szerveznek még a diákok, hanem az, hogy

mikor tudja ez a közösség bebizonyítani a kormányzat számára, hogy a követeléseik helyénvalók.

 
 Fotó: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
 
 

A riporter érdeklődésére kifejtette: nem látja, hogy az egyetemisták erőteljesebb tiltakozásával, kiállásával nyomásgyakorlásával előre lehetne vinni az ügyet, amely szerinte a társadalmi szolidaritás szempontjából már elérte az elméleti maximumát. Hozzátette:

"Ezt az ügyet nem lehet jobban kihangosítani." 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Murai Lászlóval
2022.12.09., péntek  16:45
Riporter: Bolgár György