„Klubrádió
Esti gyors

Vége a nyelvvizsga-amnesztiának: a HÖOK szerint inkább a középiskolában kellene nyelvtudást szerezni

14/04/2022 03:11

| Szerző: Klubrádió

Idén már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia, a diplomákat nem adják ki elismert nyelvtudás nélkül. Budai Marcell, a HŐOK kommunikációs vezetője elmondta: tavaly, a pandémia alatt sok nyelvvizsgaközpont zárva volt, és a végzős hallgatók 35 százalékának nem volt meg a szükséges nyelvvizsgája – ez idén biztosan kevesebb lesz. Ugyanakkor kijelentette: nagyon fontos, hogy a fiatalok beszéljenek nyelvet, de ezt elsősorban a közoktatásnak kellene biztosítania.

2022. április 14. Reggeli gyors / részlet, Budai Marcell (22.04.13.)
08:35
00:00

Idén már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia, vagyis a diplomákat már nem adják ki elismert nyelvtudás nélkül – tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az RTL Híradóval szerdán. 

Erről kérdeztük Budai Marcellt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációs vezetőjét az Esti gyorsban. Elmondta, ez nem új döntés, az elmúlt két évben arra az évre vonatkozó döntést hozott a kormány arról, hogy kiadja diploma nélkül a nyelvvizsgákat. Idén ez nem volt tervben, bár sok hallgató reménykedett, és rontott az átláthatóságon, hogy a kormány Facebook-oldalán kitettek egy félrevezető posztot erről. Akkor azt írták, hogy „2022-ben is átvehetőek a diplomák nyelvvizsga nélkül”, pedig a nyelvvizsga-amnesztia már csak azokra vonatkozik, akik 2021 augusztusának végéig tették le egyetemi záróvizsgájukat – idézte fel.

Budai Marcell reméli, hogy nem lesz hatalmas probléma ebből. Tavaly sok nyelvvizsgahely zárva volt a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt, tehát a hozzáférés hiánya sokat nyomott a latban. Akkor a végzős hallgatók 35 százaléka nem rendelkezett a diplomához szükséges B2-es nyelvvizsgával. Ami nagyjából akár 20 ezer hallgatót is jelenthetett volna, de ez a szám végül nagyjából nyolcezerre csökkent, annak ellenére, hogy megadták az amnesztiát – mondta. A hallgatói vezető szerint idén ez még kevesebb lesz.

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen nehéz ez sok hallgatónak, azt mondta: úgy látják, ez elsősorban nem biztos, hogy a felsőoktatás feladata lenne. „2022 Európájában talán nem lenne nagyon elrugaszkodott ötlet azt várni a közoktatástól, hogy aki kijön egy érettségivel, az tudjon legalább társalgási szinten beszélni angolul” – fogalmazott. Ezt aztán persze az egyetemeknek legalább szinten kell tartaniuk – tette hozzá. A 21. század Magyarországán nagyon fontos, hogy a fiatalok beszéljenek nyelvet, de ezt talán elsősorban a közoktatásnak kellene biztosítania – összegezte Budai Marcell.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. április 13., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor