„Klubrádió
A lényeg

Nyelvvizsga-amnesztia: igény az volna rá

19/05/2021 08:44

| Szerző: Klubrádió

25 ezer diploma is bennragadhat, mert a diákoknak szűkültek a lehetőségeik, ráadásul a nyelvvizsgaközpontok márciusban bezártak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt javasolja, hogy az idén sem kelljen a diplomához nyelvvizsga. Az innovációs minisztériumnak címzett javaslatuk szerint 25 ezer diploma is bennragadhat a nyelvvizsga hiánya miatt, mert a hallgatók jelentős része a koronavírus-járvány miatt nem tudott nyelvvizsgát szerezni.

Márciusban a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok is bezártak, sokáig csak online nyelvórákon tanulhattak a diákok, érvelnek a hallgatók. Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke az Eduline-nak azt mondta, hogy a végzősök 35 százalékának nincsen középfokú nyelvvizsgája, az alap-, és a mesterszakos oklevelekhez is nyelvvizsgára van ugyanakkor szükség.

A minisztérium viszont válaszában korábban azt írta, hogy online lehetőségük van nyelvvizsgát tenni a diákoknak, és nem számoltak azzal, hogy ismét nyelvvizsga-amnesztiát hirdetnének.