„Klubrádió
A lényeg

Leülnek a Blahán a tiltakozó diákok, leállítják a Szentendrei utat

8/12/2022 07:18

Ma reggelre újabb tiltakozóakciókkal folytatódik a pedagógusok kirúgása ellen, továbbá a tanárok sztrájkjogának betiltása, eredetileg az oktatásügy és a tanárok bérrendezése érdekében indult tiltakozási hullám. Több mint száz iskola tanára csatlakozik az országos ülősztrájkhoz, de konkrét utcai megmozdulások is lesznek.

Csütörtökön reggel a Blaha Lujza téren ülősztrájkba kezdenek a  Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai, ahonnan elbocsátottak egy tanárt. A tervek szerint a járdákat foglalják el, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal. A lapok szerint 70 körülien vannak, akik a CIB bank előtt gyülekeznek. Sokan matracokat is hoztak magukkal, és azokon ülnek, írja a Telex.

A Tanárok a tanárokért csoport nyolcra a várba várja a tiltakozókat. "Várunk minden pedagógust, szülőt és szolidarító honfitársat, hogy együtt üzenjünk az ország vezetőinek: tanár nélkül nincs jövő!" - írják felhívásukban. Sárga rózsát vagy papírrepülőt kérnek, hogy rá tudják írni követeléseiket, és beszélni akarnak azokkal, akik "meghatározzák gyerekeink jövőjét, pedagógusaink jelenét".

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedig a Szentendrei utat tervezi lezárni: a tanárok szolidárisak a budapesti gimnáziumokból ősszel elbocsátott kollégáikkal, ezért a pedagógusaink egy része csütörtök reggelre a Szentendrei úton sávlezárást szervez tiltakozásul, 8 és 9 óra között, írja a lap, ide is várják az üggyel szimpatizálókat.