„Klubrádió
Utópia

A mesterséges intelligencia és a Google fordító - A mélytanuló rendszerek hiányosságai

1/08/2021 18:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Google fordítója máig produkál nevetséges hibákat, ez Orbán Gergő agykutató szerint azért lehetséges, mert a mesterséges intelligencia számára még nem áll rendelkezésre megfelelő méretű magyar nyelvű adathalmaz.

2021. július 27. Utópia (2021. július 27., kedd 19:00)
47:08
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

A mesterséges intelligenciára épülő technológiák, különösen a manapság egyre meghökkentőbb teljesítményre képes mélytanuló (deep learning) rendszerek olykor mintha egészen “emberien” gondolkodnának. Ráadásul a bennük megjelenő, egymásra épülő absztrakciós szintek is sok szempontból emlékeztetnek arra, ahogy az agy feldolgozza a külvilágból érzékelt információkat – jelent meg még 2019-ben a Nemzeti Agykutatási Program oldalán.

Orbán Gergő agykutatót a nemrégiben befejeződött idei Eastern European Machine Learning Summer School apropóján kérdezte Neuman Gábor a mesterséges intelligencia jelenlegi fejlettségéről, megoldásra váró problémáiról. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy tömegben beszélt nyelvek esetében a Google típusú kereső, amelyet a jelenlegi deep learning típusú mesterséges intelligenciáknál is használnak, könnyebben boldogul az angol nyelvvel, mint például a magyarral. A program egyik projektje volt erre a problémára megoldást találni.

Fotó: Pixabay
 

A "mélytanuló" rendszerek korlátja az adathalmazok méretétől függ. Oroszról, kínairól vagy angolról fordítani könnyebb, mint olyan nyelvekre, amelyek adathalmaza, korpusza sokkal kisebb. Orbán elmondta, hogy olyan nyelvi modellek kidolgozásával próbálkoznak jelenleg, amelyek vizsgálják a kérdező hátterét, amely alapján vélhetően pontosabb válaszokat adhatnak a kereső.

Az a fajta mesterséges intelligencia, amiről a fordító esetében szó van, egy adaptív, racionális rendszer, amelynek lényege, hogy képes tanulni, ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha kellő adathalmaz áll rendelkezésére. Önálló kognitív képessége azonban nincs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia
2021.07.27., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor