„Klubrádió
Utópia

Agyunk útvesztői - hogyan nyitható meg a vér-agy gát?

28/03/2021 15:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az agy nem csak az emberi test legösszetettebb szerkezete, de vérellátásra legérzékenyebb része is. Épp ezért önálló keringési rendszerrel rendelkezik. Dénes Ádám agykutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet csoportvezetője arról beszélt, hogy amerikai kutatók hogyan kísérleteznek az agy vérellátásáért felelős rész, a vér-agy gát megnyitásával például az Alzheimer-kór kezelésében. 

2021. március 23. Utópia (2021. március 23., kedd 19:00)
46:37
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Amerikai kutatók sikeresen nyitották meg a vér-agy gátat, ami lehetővé teszi a közvetlen gyógykezelést olyan betegségek esetében, mint az Alzheimer-kór. Dénes Ádám agykutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet csoportvezetője az Utópiában beszélt arról, hogy egész pontosan mi a vér-agy gát, mi a feladata az emberi agy működésében és arról is, hogy a rajta végrehajtott beavatkozások milyen betegségek kezelését teszik lehetővé az orvostudomány számára. Arról is szó esett, hogy a különböző agyi területek ultrahangos kezelése hatékonynak bizonyult az Alzheimer-kór ellen.

Mi az a vér-agy gát?

Egy rendkívül speciális, komplex felépítésű ősi "szerkezet" az agyban (a fajoknál, ahol kialakult az agy, a vér-agy gát is megjelent), amelynek feladata, hogy az agy saját keringési rendszerét izolálja a test más vérköreitől. Erre azért van szükség, mert az agynak nagy energiára – a szervezetben keringő oxigén és cukor 20 százalékára –, és ennek megfelelően speciális vérellátásra van szüksége, hogy megfelelően tudjon működni. "Az agyba például nem juthatnak büntetlenül sem immunsejtek, sem vérfehérjék, csak szabályozott módon" – teszi hozzá az agykutató.

A vér-agy gát első vonala az endothelsejtekből álló egyrétegű sejtsor. E felett a támasztó sejtek, úgy nevezett gliasejtek komplex rendszere helyezkedik el, lényegében ez látja el a gát funkcióját. (Az idegszövetet kétféle sejt alkotja: az idegsejt és a támasztósejt vagy gliasejt.)

 
Fotó: Pixabay
 

Miért van szüksége önálló keringési rendszerre agyunknak?

Dénes Ádám azt is megemlítette, hogy az emberi agy a teljes testtömegünk 2 százalékát adja, és ehhez képest van szüksége a vérben szállított oxigén és cukor 20 százalékára. Ahhoz azonban, hogy az agyban működő idegsejtek megfelelően működjenek, nemcsak nagy energiára, de precíz ellátórendszerre is szükség van. Például, a vérnyomás változása egy bizonyos határokon belül nem hathat ki az agy keringésére, annak közel állandónak kell maradnia.

A vér-agy gát "megnyitása" nem veszélytelen művelet, nagyon sok vérfehérje az agyba jutva káros gyulladást okozhat, amely például sztrókhoz is vezethet. Az ultrahangos eljárás során is nagyon körültekintő és óvatos manőverről van szó. Az agyi erekbe juttatott kontrasztanyag bizonyos ultrahang frekvencián az erek falaihoz ütődik ezzel igyekeznek elérni az ér jobb átjárhatóságát. Lényegében ez jelenti a vér-agy gát megnyitását.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva meghallgathatják a műsor második felében.

Utópia
21.03.23. 19:00
Riporter: Neuman Gábor