„Klubrádió
Klubdélelőtt

Putriból az egyetemi katedráig

15/01/2021 17:26

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Sikeres, álhatatos és öntudatos vendégei voltak a Klubdélelőttnek: sportoló, civil, művész, tudós –  mindegyikük érdekes. 

2021. január 16. Klubdélelőtt (2021. január 16., szombat 09:00)
156:57
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9:00 január 9-én töltötte be a 100. évét Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, ötszörös olimpiai bajnok tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és hétszeres csapatbajnok.

9:30 Csongovai Hilda nyolc éve ment ki Izraelbe, és kezdett ott új életet. Hogy mi volt az elmenetelének az oka? Bezárták az iskolát, ahova a gyereke járt, emiatt éhségsztrájkot szervezett, mire kirúgták a munkahelyéről.

Csongovai Hilda
 
Csongovai Hilda
 

10:00 Kocsis Krisztián agykutató egy pici faluban, egy putriban született, arról nincsenek emlékei, hogy kikkel élt ott. 4-5 éves lehetett, amikor a vér szerinti apja magához vette, Budapestre vitte, egyenesen a GYIVI-be, ahol néhány hónap után örökbefogadó szülőkhöz került. Az új családja hamar rájött, a gyerek kivételesen okos, így taníttatták, neurobiológus lett, agykutatással foglalkozik a Szegedi Tudományegyetemen.

Kocsis Krisztián
 
Kocsis Krisztián
 

10:30 Kicsiny Balázs az egyik legsokoldalúbb, nemzetközileg is elismert kortárs magyar képzőművész. Időhúzás című kiállítása az első olyan tárlat, amely életművének valamennyi korszakának átfogó bemutatására vállalkozik. A korai, az 1980-as évek második felében készült „sötét” festmények mellett láthatók az 1990-es évek jellegzetes „szenes munkái,” majd  a 2000-es évek óta készített hol sokalakos, hol egyalakos „emberszabású” műalkotásai.

11:00 A Pieces of a Woman című Mundruczó Kornél-film forgatókönyvét Wéber Kata írta, a film az újszülött gyermekét elvesztett nő gyászküzdelmét mutatja meg, amely mögött ott húzódik egy emigráns magyar zsidó család traumája is.

11:30 Dr. Szabolcs Zoltán szívsebész professzor Magyarország egyik vezető szívsebésze, országosan és Közép-Európa-szerte is ismert és elismert szaktekintély. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, számos bonyolult szívműtéti eljárás hazai meghonosítója, a klinika szívtranszplantációs tevékenységének szakmai irányítója, felelőse.

Dr. Szabolcs Zoltán
 
Dr. Szabolcs Zoltán
 
 

Címlapi kép forrása: Fortepan.hu / Kovács Márton Ernő 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Klubdélelőtt
2021. január 16., szombat 09:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa