„1%
Klubdélelőtt

"Amikor vége az utolsó dalnak is..." – Klubdélelőtt ajánló

27/11/2020 18:38

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Tragikus hét van mögöttünk, nagyszerű művészek, zenészek hagytak itt minket. Benkő László után az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás, Misi; majd Böröndi Tamás színész, és  pénteken, Balázs Fecó énekes-zenész is. Búcsúztunk tőlük - de néhány érdekes vendégre így is maradt idő és tér a Klubdélelőttben, akik könyvekkel érkeztek, vagy színházi darabbal.

2020. november 28. Klubdélelőtt (2020. november 28., szombat 09:00)
153:55
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Itt volt velünk Légrádi Gergely Nélkülem - nélküled című könyvével. Miklós sikeres vezető, kétgyermekes családapa, egyre kimerültebb, a felesége orvoshoz küldi. Kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved....

Légrádi Gergely: Nélkülem - Nélküled
 
Légrádi Gergely: Nélkülem - Nélküled
 

Wisinger István legújabb dokumentumregénye Pulitzer József, azaz Joseph Pulitzer, a sajtócézár életét dolgozta fel. Pulitzer 1904 májusában, egy újságíróiskola felállítását támogató írásában fogalmazta meg hitvallását: "Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes, és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek kezében lesz."

Wisinger István: Pulitzer
 
Wisinger István: Pulitzer
 

Lénárd Juditot, egykor sikeres színésznőt, aki a színpadot cserélte a tévéstúdióra, az egész ország szerette, tisztelte és elismerte. A Ratkó-lányok című darab életének utolsó éjszakáját eleveníti fel, fény derül arra, vajon mi vezethetett az öngyilkosságához. A darabot B. Török Fruzsina, az egykori bemondónő unokája vitte színre, vállalva nagyanyja lelkének megidézését és titkainak őszinte feltárását.

Spiró György nemrég megjelent Sajnálatos események - Két tragédia közjátékkal Kádárról című drámáról ezt írja: "2019 novemberétől – részben már a járvány idején – írtam két tragédiát és egy közjátékot a XX. század második felének magyar történetéből. Történészek és levéltárosok több évtizedes munkája kellett hozzá, hálával tartozom nekik. Elképedtem, mi minden történt az én életem idején, hihetetlen fordulatokkal szembesültem, amelyekről fogalmam sem volt, annak ellenére, hogy a szereplők közül párat személyesen ismertem. Arra kellett ráébrednem, hogy ezek a történelmi alakok nem kevésbé érdekesek, mint a Shakespeare-figurák, és hogy voltaképpen a XV. századi Everyman (Akárki) című angol moralitás modern változatán dolgozom. A jegyzőkönyvek, emlékiratok, naplók szövegét igyekeztem minél teljesebben megőrizni".

Spiró György: Sajnálatos események - Két tragédia közjátékkal Kádárról
 
Spiró György: Sajnálatos események - Két tragédia közjátékkal Kádárról
 

Presser Gábor élete első könyvét megírta, több mint ötszáz oldalon. Presser könyve a címe. Emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént - vagy a szerző szerint megtörtént - valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is. Presser Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy elmondja, ő hogyan élte meg a "Presser-sztorit".

Presser
 
Presser
 

A búcsú fél órájával zárult a műsor, ha az ember csak rágondol, kik mentek el egy hét alatt, megszakad a szív. Benkő Laci után az Omega basszusgitárosa, zeneszerző, Mihály Tamás, Misi; Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója, színész; Balázs Fecó énekes-zenész.

Klubdélelőtt
2020. november 28. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa