„Klubrádió
Utópia

Itthon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak

5/04/2021 11:31

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Egy két nappal elhalasztott fellövést követően tervszerűen pályára állt 37 kisműhold között két magyar is. Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy Magyarországon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak. A SMOG-1 már megkezdte adatgyűjtését és küldi az adatokat a Föld elektromágneses szennyezéséről, a CSFK kisműholdja pedig a csillagokat vizsgálja.

2021. március 30. Utópia (2021. március 30., kedd 19:00)
48:35
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Pályára állt, és üzemszerűen működik a negyedik magyar kisműhold, a SMOG-1. Az egység március 24-én kezdte meg önálló útját, miután egy bonyolult kilökő mechanizmus 550 kilométeren elbocsátotta öt másikkal együtt az olasz UNISAT-7 szatelitről. Az első életjeleket 2021. március 25-én éjjel 0:49-kor észlelték az üzemeltetők, amikor a szatelit elhaladt Magyarország felett.

Pontosan milyen információkat gyűjt és szolgáltat a SMOG-1?

Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója szerint a kisműhold többféle információt küld a földre. Egyrészt az Föld elektromos szennyezését méri. "Tulajdonképpen az elektromágneses zajról van szó, amit az emberiség a Földről kibocsát, és az űrben is terjed" – foglalta össze, hozzátéve, hogy feltehetően a különböző rádióadásainkat más bolygókról is érzékelhetik, ha vannak ott élőlények. Másfelől egyéb, például a Nap felől érkező töltött részescskéket is érzékeli.

Újabb magyar műhold készül az űrbe
Fotó: Balaton József / MTI
 

Nem a SMOG-1 az egyetlen utas a Soyuz-2 rakétán

Szabó arról is beszélt, hogy egy ilyen drága kilövést célszerűen költséghatékonyan oldanak meg, tehát nemcsak az UNISAT-7 és az álatala pályára állított hat kisműhold utazott fel, összesen 37, kisméretű műholdat bocsátottak fel a Soyuz-2 rakétával. Közöttük volt a CSFK saját kisműholdja is, amely fő feladata érthetően csillagászati mérések lefolytatása lesz. Mindez pedig azt jelenti, hogy "Magyarországon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak". 

A teljes beszélgetést meghallgathatják a műsor második felében.

Utópia
21.03.30. 19:00
Riporter: Neuman Gábor