„Klubrádió

Bajkonurból lövik fel a SMOG-1 magyar kisműholdat

18/03/2021 16:44

| Szerző: Klubrádió

Szombaton 6:07-kor indítják el a kazahsztáni Bajkonurból tervezik fellőni, a magyar SMOG-1-es kisműholdat. Elsődleges feladata a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata.

A tervek szerint szombaton, 6:07-kor a kazahsztáni Bajkonurból juttatják a világűrbe a SMOG-1 kisműholdat egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakétával – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) – írja a 444.

Az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével készült negyedik magyar műhold, ami a világ első működő 5×5×5 cm (1-PocketQube) méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére. A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata. Az orosz rakéta startja, ami 18 ország 38 műholdját állítja majd pályára külön oldalon követhető majd.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata, amit elektroszmognak nevezünk, erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amivel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású, mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, ami várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot, hogy minimalizálja azt az időt, amit űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi az aktív küldetését.