„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A Mars nem lehet B-terv a Föld helyett

7/03/2021 16:59

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hogyan lehet felkészülni a marsi körülményekre a Földön? Mit kell előkészíteni mielőtt hosszú utjukat megkezdik az asztronauták a vörös bolygóra? Visszatérhetnek-e a Földre az utazók? És egyáltalán mit csinálnak majd az emberek, ha épségben megérkeznek oda? Kereszturi Ákos geológust, a Magyar Csillagászati Egyesület alelnöke beszélt ezek mellett a Földön működő szimulációs állomásokon szerzett tapasztalatairól és arról, hogy mindezek mellett sem hanyagolhatjuk el a Föld problémáit.

2021. március 05. Reggeli gyors/Reggeli személy - 21.03.05. Kereszturi Ákos
22:48
00:00

Az elmúlt hetekben a Marsról szólt a legtöbb tudományos témájú hír, ami aligha lehet meglepő, hiszen a 2020 nyarán útjára indított Perseverance megérkezett a vörös bolygóra. Azonban – ahogy azt Andy Weir A marsi című regényében is megemlíti – az űr nem barátságos és a Mars-küldetések számos alkalommal fulladtak kudarcba. Ezúttal azonban a jelek szerint minden rendben történt, a rover épségben, érzékelhető nagyobb meghibásodás nélkül landolt.

Szimulációk a Földön

Ezeknek a misszióknak nem titkolt célja, hogy egy napon ember tegye lábát a Marsra. Pálinkás Szüts Róbert Kereszturi Ákos geológust, a Magyar Csillagászati Egyesület alelnökét a Mars-expedícióról faggatta a műsorban. A szakember ugyanis járt két olyan olyan központban, amelyekben az emberes Mars-utazásokat készítik elő.

Az Egyesült Államok Utah államának sivatagában működik a Mars Desert Research Station (MDRS), amely kifejezetten az emberes marsi küldetések szimulációját teszi lehetővé. Kanada északi részén, egy sarkvidéki szigeten helyezkedik el a Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS). Mindkét állomás az emberes Mars-missziók más-más részét készíti elő. Erre a programra lehetett kutatási tervekkel pályázni. A legérdekesebbeket ebben a környezetben tesztelték.

 
Mars Fotó:
Aynur Zakirov/Pixabay
 

Arra a kérdésre, hogy a Marsról visszatérnek-e az odaküldött asztronauták, Kereszturi hangsúlyozta, hogy éppen azért olyan nehéz megtervezni a marsi utazásokat, mert a visszatérésre is gondolni kell. Azt is hozzátette, hogy a legtöbb kísérlet azt igazolja, hogy a nemek tekintetében az ideális az lenne, ha egyenlő számban utaznának a Marsra férfiak és nők.

Kereszturi megjegyezte, hogy bár feltett célja ezeknek a misszióknak lakható környezetet kialakítani más bolygókon, a Mars nem lehet B-terv a Föld helyett. A Föld klímaváltozása mellett a geopolitikai és a gazdasági problémákat is meg kell oldani.

Lemondtunk a Holdról?

Bár vitatkoznak arról a szakemberek, hogy melyik megoldás a költséghatékonyabb, előbb visszatérni a Holdra, vagy inkább egyből a Marsot kellene megcélozni, közvetlen kísérőnk is tartogat még megfejtésre váró titkokat. A NASA továbbra is kitart az Artemis-program mellett, 2024-ben a tervek szerint visszatérnek kísérőnkre, többek közt vízjég után kutatva, valamint a marsi küldetéseket előkészítve. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattinva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
21.03.05. 9:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert